Dean Gorré, bondscoach van Suriname
NOS Voetbal

Nu de beurt aan Gorré en De Kruif

Na het succes van Patrick Kluivert met Curaçao krijgen twee andere Nederlandse bondscoaches dinsdag de kans in de WK-kwalificatie. Dean Gorré neemt het met Suriname in de Concacaf-zone (Noord- en Midden-Amerika en de Caraïben) op tegen Nicaragua en Lodewijk de Kruif komt met Bangladesh in Azië uit tegen Tadzjikistan.

Suriname verloor het eerste duel in Managua vorige week met 1-0. Carlos Chavarría maakte vlak voor rust het winnende doelpunt. Die achterstand moet 'Natio' dinsdag weer zien goed te maken.

Geen profs uit Nederland

Waar Kluivert bij Curaçao, dat via Cuba de derde ronde bereikte, een beroep kon doen op meerdere profs uit Nederland moet Gorré het doen met spelers uit Suriname. Een wetsvoorstel om voetballers uit Europa van Surinaamse origine de dubbele nationaliteit toe te kennen kwam tot nu toe nog niet door het Surinaamse parlement.

Veel voetballers uit de selectie van Gorré hebben gewoon een baan en kregen vrij om zich met Suriname voor te bereiden op de WK-kwalificatieduels. Dimitrie Apai is de enige prof in de selectie. Hij speelt voor W Connection in Trinidad & Tobago. Uitgerekend Apai staat dinsdag niet in de basis in het duel met Nicaragua. Bondscoach Dean Gorré geeft in de spits de voorkeur aan Stefano Rijssel van de Surinaamse topclub Inter Moengotapoe.

"Rijssel heeft op de training laten zien dat hij in goede vorm is", lichtte Gorré toe tijdens de persconferentie. "Wij voelen dat hij het verschil kan maken in het team. Op fysiek gebied heeft hij een streepje voor op Apai."

Gorré liet daarnaast weten dat hij hoopt op de massale steun van het Surinaamse publiek in het André Kamperveenstadion in Paramaribo. De wedstrijd begint om 21.30 uur Nederlandse tijd.

Niet op de bank

De 45-jarige Lodewijk de Kruif is met Bangladesh in de tweede ronde van de Aziatische kwalificatie ingedeeld in Groep B met Australië, Jordanië, Tadzjikistan en Kirgizië. Afgelopen donderdag gingen de Bengalen in Dhaka met 3-1 ten onder tegen Kirgizië. In de 90ste minuut van dat duel werd De Kruif zelfs naar de tribune verwezen, vanwege commentaar op de leiding en het gooien met waterflesjes. Volgens De Kruif klopt die uitleg van de FIFA niet.

"Eén keer heb ik ertegen geschopt, omdat ik bijna mijn nek brak over 25 flesjes", aldus De Kruif tegen de NOS. "En een keer heb ik een flesje op de grond gegooid uit ergernis over mijn eigen spelers. Vervolgens vroeg ik de vierde man uit mijn coachvak te gaan zodat ik mijn werk kon doen. Toen moest ik weg."

Als gevolg van het incident tegen Kirgizië zit De Kruif vanwege een schorsing de tweede thuiswedstrijd in Dhaka, tegen Tadzjikistan, dinsdag om 13.00 uur Nederlandse tijd, niet op de bank. "Heel vervelend om de hele voorbereiding zo intensief te doen met mijn jongens en bij de voordeur van het stadion op de tribune te zitten", aldus de bondscoach.

WK utopie

Kwalificatie voor het eindtoernooi in Rusland is een utopie voor Bangladesh, dat nog niet eerder uitkwam op het WK. De Bengalen staan 166ste op de FIFA-wereldranglijst, Australië is 63ste, Jordanië 103de, Tadzjikistan 139ste en Kirgizië bezet de 177ste positie. De acht groepswinnaars en de vier beste nummers twee plaatsen zich voor de volgende ronde van de Aziatische WK-kwalificatie en ook voor het Aziatische kampioenschap van 2019.

De Kruif is sinds januari 2013 bondscoach van Bangladesh. Daarvoor was de oud-profvoetballer van FC Wageningen, TOP Oss en Beerschot actief als coach van het Nigeriaanse Heartland FC.

In principe keert hij na het duel met Tadzjikistan terug naar Nederland om aan de slag te gaan als coach van de Gelderse zaterdagtweedeklasser vv DUNO uit Doorwerth. Daarnaast leidt De Kruif nog familiebedrijf Buitenzorg, een restaurant, partycentrum en cateraar in Ede. Vooralsnog is er nog geen zekerheid over een vervolg in Bangladesh en daarmee is het duel met Tadzjikistan mogelijk zijn afscheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl