NOS NieuwsAangepast

We staan weer meer in de file (en het wordt erger)

De afgelopen vier maanden hebben we weer meer in de file gestaan. De files namen met twaalf procent toe en dat lijkt de komende tijd alleen maar erger te worden. Vooral in de Randstad stond het verkeer vaker vast.

Volgens Rijkswaterstaat komt dat doordat er meer auto's de weg op gaan. "Op de A4 tussen Amsterdam en Den Haag reden eerder 100.000 auto's per dag, de afgelopen maanden nam dat aantal toe tot 105.000", zegt een woordvoerder. "En als het drukker wordt op de weg, neemt ook het aantal ongelukken toe. Ook dat veroorzaakt meer files."

Rijkswaterstaat geeft geen verklaring voor de toename van het aantal auto's op de weg. "We zijn geen economen hier, maar we zien over alle jaren wel dat het drukker wordt als het economisch beter gaat en dat er minder verkeer is als de economie krimpt."

Trend

Een woordvoerder van de ANWB bevestigt dit. “Alleen in mei was het even wat rustiger, omdat er minder werkdagen in die maand zaten. Maar wij verwachten dat deze trend zal doorzetten.”

Een echte oplossing heeft ook hij niet. “Je ziet dat het aanleggen van extra rijstroken op de korte termijn wel wat helpt, maar het effect loopt snel terug. Vooral in de Randstad zal de drukte op de weg alleen maar erger worden.”

In de file top-10 van het eerste kwartaal van 2015 staan dan ook vooral wegen van en naar steden in de Randstad. Rijkswaterstaat gebruikt het begrip kilometerminuten (de gemiddelde lengte en duur van de files) om de verschillende knelpunten te kunnen vergelijken.

1. Lijstaanvoerder is de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda. Daar stond de afgelopen vier maanden zo’n 164.000 kilometerminuten file. Volgens Rijkswaterstaat is deze weg de drukste snelweg van Nederland.

2. De A16 tussen Breda en Rotterdam staat op een tweede plaats. Automobilisten stonden hier het afgelopen kwartaal ongeveer 124.000 kilometerminuten lang stil.

3. Het is ook beter om de A1 tussen Amsterdam en Apeldoorn te vermijden. Daar stond in het eerste deel van 2015 rond de 112.000 kilometerminuten file. Er stonden op deze weg langere files door wegwerkzaamheden bij Amersfoort.

4. Tussen Zwolle en Utrecht stond op de A28 de afgelopen vier maanden zo’n 108.000 kilometerminuten file.

5. Rotterdam haalde de file top-5 van het afgelopen kwartaal twee keer. Op de A13 van Rijswijk naar de Maasstad moesten auto’s zo’n 104.000 kilometerminuten wachten.

Ook de overige knelpunten uit de top-10 bevinden zich vooral op deze wegen. Daarnaast staan er op de A27 tussen Utrecht en Gorinchem en de A4 tussen Delft en Amsterdam ook vaak lange files.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl