Carolijn Brouwer komt voor even thuis
NOS Sport

Ocean Race naar Scheveningen: kippenvelmoment

De Volvo Ocean Race zet dinsdag koers richting Nederland, waar een bliksembezoek wordt gebracht aan Den Haag, of beter gezegd Scheveningen. Een bijzonder moment voor de Nederlandse zeilers, die na een korte pitstop in Nederland op weg gaan voor de laatste etappe, met finish in het Zweedse Göteborg.

“Deze etappe heeft een speciaal tintje voor mij”, zegt de Nederlandse Carolijn Brouwer van Team SCA, dat onlangs de etappe naar Lorient won. “We gaan niet alleen naar de thuishaven van ons project, maar ook naar Scheveningen en daar staat mijn huis. Dat zijn allemaal speciale momenten.”

Weerzien

Ook de Nederlandse boot Team Brunel hoopt op een fijn weerzien met Nederland. “We kunnen geen punten verdienen met de finish in Den Haag, maar voor het Nederlandse publiek en de sponsoren zou het fantastisch zijn als wij als eerste aankomen”, aldus Team Brunel-schipper Bouwe Bekking. “De boot die als eerste in Den Haag aankomt, mag zaterdag om twaalf uur als eerste starten.“

De startvolgorde van de boten op zaterdag wordt bepaald door de volgorde waarin ze de dag daarvoor zijn gefinisht. Bij de start krijgt nummer één evenveel voorsprong als het geval was bij de finish.

Ocean Race naar Scheveningen: kippenvelmoment

Nieuw fenomeen

De tussenstop aan de Nederlandse kust is niet gebruikelijk, maar wordt door de Nederlandse afvaardiging wel toegejuicht. “Het is een nieuw fenomeen en we gaan kijken hoe dit uitpakt. De pitstop heeft ervoor gezorgd dat we naar Nederland komen. Voor ons team is dat erg belangrijk”, aldus Team Brunel-voordekker Gerd-Jan Poortman.

"Voor mij persoonlijk wordt het één van de mooiste dagen in mijn leven. Ik denk dat ik redelijk kippenvel ga krijgen als we daar naar binnen varen."

De boten die uit Lorient zijn vertrokken arriveren donderdag in Scheveningen en vertrekken zaterdag naar Zweden.

Kat in het bakkie

Hoewel Team Brunel de eindzege al uit het hoofd heeft moeten zetten, wil het de Volvo Ocean Race met een positief gevoel afsluiten. “We moeten ervoor zorgen dat we MAPFRE en Dongfeng achter ons laten, dan is het kat in het bakkie”, stelt Bekking, die achter winnaar Abu Dhabi Ocean Racing met Team Brunel tweede staat.

Team SCA hoopt het succes van vorige week te kunnen herhalen. Brouwer: “Ook in aan-de-windse condities zijn we erg goed. De kaarten liggen er. We moeten er weer wat van maken. Hopelijk kunnen we er een hattrick van maken nu we naar Den Haag en Zweden gaan.”

De negende etappe van de Volvo Ocean Race

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl