NOS NieuwsAangepast

Weinig hoop voor homo-militairen VS

Het omstreden homobeleid van het Amerikaanse leger - 'Don't ask, don't tell - blijft voorlopig van kracht. Republikeinen in de Senaat blokkeerden een stemming over de nieuwe Defensiewet, waar het voorstel onderdeel van is. Ze willen eerst het akkoord over belastingverlagingen behandelen.

De kans dat homoseksuele militairen in Amerika binnenkort openlijk voor hun geaardheid mogen uitkomen, lijkt daarmee zo goed als verkeken. Omdat de huidige senaatstermijn volgende week afloopt, is de kans groot dat er voor behandeling van de Defensiewet geen tijd meer is.

Volgende maand wordt de nieuwe Senaat geïnstalleerd, waarin meer Republikeinen zitten. Die zijn over het algemeen tegen openlijk homoseksuele militairen en zouden dus tegen het voorstel stemmen.

Verkiezingsbelofte

De uitkomst is een nieuwe tegenslag voor president Obama, die had beloofd dat hij een eind zou maken aan het 'Don't ask, don't tell'-beleid. En dus dreigt opnieuw een verkiezingsbelofte van president Obama niet ingelost te worden.

Correspondent Ron Linker: "De Republikeinen hadden aangekondigd dat ze overal nee op zouden stemmen, totdat een belastingvoordeel voor de allerrijksten was ingevoerd. De Republikeinen stemden op één na tegen, omdat dat nog moet gebeuren. Dat was voldoende om het wetsvoorstel te blokkeren."

Het homobeleid werd in de jaren negentig ingevoerd door Bill Clinton. Het is omstreden, zegt Linker. "De meeste mensen vinden het discriminatie. Het komt erop neer dat homo's wel het leger in mogen, maar niet openlijk hun geaardheid mogen tonen. In het Nederlandse leger kennen we zo'n beleid niet."

Krap

Uit peilingen blijkt dat de meeste Amerikanen vinden dat het moet worden herzien. Daarom betekent dit volgens Linker niet het einde van alle pogingen om 'Don't ask, don't tell' te herzien. "Het is een kwestie van tijd voordat dat gebeurt, denk ik. Maar dit was wel een unieke kans."

"We hebben nog een week te gaan tot aan het kerstreces. Twee senatoren willen 'Don't ask, don't tell' nog voor die tijd opnieuw aan de orde stellen, maar dan moet het opnieuw door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Het kan, maar het wordt sowieso krap."

Allerrijksten

De nieuwe teleurstelling komt bovenop een een stroom van slecht nieuws voor Obama. Zijn eigen Democratische partij stemde gisteren tegen de belastingdeal die hij sloot met de Republikeinen, waarbij de allerrijksten een belastingvoordeel behouden. Vanwege de hoge staatsschuld van de VS valt dat valt slecht bij de eigen achterban van Obama.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl