Het nieuwe logo op het gemeentehuis van De Fryske Marren
NOS Nieuws

Friese gemeente twee dagen dicht door 'Frysk'

Gemeente De Friese Meren gaat een paar dagen dicht omdat de gemeente verder gaat als De Fryske Marren. Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat de naam moest veranderen naar de Friese taal.

Door die naamswijziging krijgt de gemeente ook een nieuwe gemeentecode. Dat is een code van vier cijfers die in vrijwel alle ict-apparatuur is verwerkt, zoals scanners voor vingerafdrukken. "Dat betekent dat we alle inwoners moeten verhuizen van de gemeente De Friese Meren, naar De Fryske Marren", zegt een woordvoerder.

Geen burgerzaken

Omdat de mensen van de publieksbalie niet in het systeem kunnen, gaat het gemeentehuis van vrijdagmiddag 26 juni tot woensdagmiddag 1 juli dicht. Het is dan zelfs niet mogelijk om met de gemeente te bellen. Ook kunnen mensen uit de gemeente geen reisdocument aanvragen, ook niet met een spoedprocedure.

Volgens de woordvoerder zou de verandering normaal vijf dagen kosten. "Maar we hebben met de leverancier kunnen regelen dat het in een weekend en twee werkdagen kan."

De naamsverandering mag van de gemeenteraad maximaal 200.000 euro kosten. Of de gemeente binnen dat budget blijft, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl