Student aan het werk in een laboratorium van de TU Eindhoven
NOS Nieuws

Meer techniekstudenten, maar het zijn er nog steeds te weinig

Het aantal jongeren dat kiest voor een technische studie is de afgelopen tien jaar gestegen. Toch zijn er nog 28.000 vacatures in technische beroepen, en daarom blijft het kabinet een keuze voor een bètastudie stimuleren.

De ministers Kamp en Bussemaker en staatssecretaris Dekker schrijven aan de Tweede Kamer dat het zogeheten Techniekpact vruchten afwerpt. Dat pact werd in 2013 gesloten tussen de overheid, de onderwijssector en het bedrijfsleven.

Op de universiteiten steeg het aantal studenten dat aan een bètastudie begon in tien jaar tijd van 26 naar 35 procent. In het hbo is hun aandeel gegroeid van 18 naar 22 procent. Ook op de middelbare scholen kiezen leerlingen vaker voor een bètaprofiel: op het vwo is dat 62 procent.

Cybercrime-specialisten

De arbeidsmarkt voor technische beroepen komt meer in balans, concludeert het kabinet. Afgelopen jaar kozen meer dan 40.000 jongeren voor een technische studie. Toch zijn er dus nog steeds 28.000 banen te vergeven voor bijvoorbeeld elektromonteurs en cybercrime-specialisten.

Daarom wil het kabinet nog meer werk maken van techniek. "Ik zie het als het huiswerk van de overheid en het bedrijfsleven om daar de komende jaren een flinke impuls aan te geven", zegt minister Bussemaker.

Ze wil ervoor zorgen dat studenten ook een baan vinden in de techniek. "Anders laten we te veel bèta-, technisch en ICT-talent onbenut."

Afgelopen jaar kregen bijna 500 studenten een beurs uit het bedrijfsleven. De komende jaren moet dat aantal verdubbeld worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl