NOS Voetbal

Oranjevrouwen moeten winnen om rekenwerk te voorkomen

  • ANP
    Manon Melis en Danielle van de Donk
  • ANP
    Vivianne Miedema en Danielle van de Donk tijdens een trainingspartij
  • ANP
    De vrouwen gingen na de training op de foto

De Oranjevrouwen hebben komende nacht (01.30 uur) de zware taak om gastland Canada te verslaan. Alleen bij een zege is de ploeg van Roger Reijners al geplaatst voor de achtste finales. Bij een remise of nederlaag zit Nederland nog in de wachtkamer.

De eerste twee landen van de zes groepen gaan een ronde verder. Dan komen daar nog de vier beste nummers drie bij. Als Oranje niet wint, moet de map met scenario's tevoorschijn worden gehaald. En dat willen de Leeuwinnen dan ook graag voorkomen.

Daar zal wel een primeur voor nodig zijn, want Nederland wist in de acht eerdere ontmoetingen met Canada nog nooit te winnen. Twee keer werd het gelijk, zes keer stapten de Canadese vrouwen juichend van het veld. In de negende poging wordt Canada gesteund door 50.000 supporters.

Oranjevrouwen tegen Canada en 50.000 supporters

Gekkenhuis

"Dat zal gewoon een enorm gekkenhuis gaan worden", verwacht verdediger Mandy van den Berg. "Het is natuurlijk het thuisland, dus zij zullen ongetwijfeld een voordeel hebben", vult Vivianne Miedema haar teamgenote aan. De spits van Bayern München heeft echter wel goede hoop op een zege. "Als wij gaan voetballen tegen Canada, dan gaan wij die wedstrijd winnen. Maar je moet niet tegen ze gaan lopen."

Bondscoach Reijners ziet Canada als de beste ploeg van groep A. "Canada kan je een beetje vergelijken met Nieuw-Zeeland. Goede ploeg, sterk en opportunistisch", aldus Reijners, die wel weer kan beschikken over keeper Loes Geurts. "We moeten 50.000 fans stil zien te krijgen."

Als onze spitsen iets scherper worden voor het doel hebben we kans om wereldkampioen te worden.

John Herdman, bondscoach Canada

Thuiswedstrijd

Bij Canada is het vertrouwen uiteraard ook groot. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de formatie van bondscoach John Herdman een thuiswedstrijd speelt, maar de Canadese vrouwen hebben ook weinig kansen weggegeven.

"In twee wedstrijden incasseerden we slechts drie schoten op doel", zegt Herdman, die zelfs al een paar stappen verder denkt. "Als onze spitsen iets scherper worden voor het doel hebben we kans om wereldkampioen te worden."

Canada gaat aan kop in poule A met vier punten, gevolgd door China en Nederland met drie. Door de zege van China op Oranje (1-0) staan de Aziatische vrouwen op basis van het onderling resultaat hoger op de ranglijst. Nieuw-Zeeland staat laatste met één punt, maar maakt ook nog kans op een plek in de achtste finale.

Reijners: 50.000 supporters stil krijgen

Stand in groep A

PositieLandDuelsWGV+-P
1.Canada21101-04
2.China21011-13
3.Nederland21011-13
4.Nieuw-Zeeland20110-11

De scenario's

Wat gebeurt er als Nederland niet wint? De nummers één en twee gaan dus zeker door, net als de vier beste nummers drie van de zes groepen. Mogelijk is pas in de nacht van woensdag op donderdag, als de laatste groepswedstrijden zijn gespeeld, duidelijk of Nederland als nummer drie verder mag.

Als Nederland een punt pakt tegen Canada, dan zijn de vrouwen allereerst afhankelijk van de uitslag van het duel in dezelfde groep tussen Nieuw-Zeeland en China. Alleen bij een minimale zege (één goal verschil) van Nieuw-Zeeland wordt Nederland tweede. Bij een remise tussen China en Nieuw-Zeeland is Nederland derde in de groep en moet worden afgewacht of de vier punten en het doelsaldo voldoende zijn voor de achtste finales.

Bij nederlaag ook nog kans

Zelfs als de Oranjevrouwen verliezen, is er nog een theoretische kans om de volgende ronde te bereiken. Nieuw-Zeeland mag in dezelfde groep ten eerste niet winnen van China, want dan eindigt Oranje als laatste.

Valt dat resultaat goed voor Nederland, dan moet er worden gekeken naar Spanje (groep E) en Zweden (groep D), de twee landen die op dit moment de twee slechtste nummers drie zijn. De Spaanse vrouwen moeten gelijkspelen tegen Zuid-Korea en Zweden moet verliezen van Australië. Alleen dan blijven deze landen slechter dan Oranje.

Kortom: een overwinning zou het veel gemakkelijker maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl