Chauffeur Niels de Bruin op weg naar Calais
NOS Nieuws

'Het is wachten tot het misgaat in Calais'

"Als je eenmaal aan de overkant bent, is het geweldig. Maar de rit ernaartoe, dat haalt de lol er echt wel vanaf", zegt vrachtwagenchauffeur Niels de Bruin. Twee keer per week rijdt hij via de Kanaaltunnel in Calais naar Groot-Brittannië.

Hij heeft regelmatig problemen met illegalen die ook naar de andere kant van het Kanaal willen. "Hun situatie in Calais is hopeloos. Soms bestormen ze met zijn allen de boten en de treinen."

Slachtoffers

De Bruin vreest voor zijn eigen veiligheid en die van de migranten. "Het is wachten tot het een keer fout gaat: dat een chauffeur wordt vermoord of dat een chauffeur over een vluchteling heenrijdt." Hij ziet steeds meer op tegen de ritten naar de tunnel. "Wanneer ik geladen heb, rijd ik zo snel mogelijk door naar Calais. Als ik niet stop, kan er ook niemand naar binnen klimmen."

Die opdracht heeft hij ook meegekregen van zijn baas. "Van Antwerpen tot Calais mogen de chauffeurs eigenlijk niet meer stoppen, omdat er anders vluchtelingen aan boord kunnen komen", zegt transportondernemer Joost van der Luyt. Stoppen is sowieso lastig, omdat alle grote parkeerplaatsen in België zijn afgesloten met palen.

Chauffeur Niels de Bruin controleert zijn vrachtwagen

Toch moet De Bruin soms zijn truck wel even stilzetten, al was het maar vanwege de verplichte rusttijden. Voordat hij weer op weg gaat, volgt eerst een grondige controle van zijn wagen. "Ze willen nog wel eens op de laadklep gaan liggen", vertelt hij. "Soms zitten ze zelfs op de assen, zo wanhopig zijn die mensen."

Ook tussen de cabine en de aanhanger kunnen verstekelingen kruipen. "Overal waar ze zich kunnen vasthouden, om maar aan de overkant te komen."

Alarm

Volgens De Bruin worden de migranten steeds brutaler. "Sinds een jaar merk ik dat ze ons bedreigen. Ze tikken bijvoorbeeld je spiegel eraf, zodat je niet meer kan zien wat er aan de zijkant van je wagen gebeurt. Of ze gooien vanaf het viaduct een steen tegen je raam. Dan moet je stoppen en als je stopt, kunnen ze onder je wagen springen."

Om het vluchtelingen verder moeilijk te maken installeert transportondernemer Van der Luyt voor tienduizenden euro's aan meetapparatuur in zijn vrachtwagens. "Op die manier krijgt de chauffeur nog tijdens het rijden een seintje dat er iemand aan zijn wagen heeft gezeten."

Transporteur over vluchtelingenproblematiek Calais

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl