NOS Sport

Koopmans vs Blanchard: Rumble in Rotterdam

ATS: Koopmans vs Blanchard: Rumble in Rotterdam

Het was de bokswedstrijd van de vorige eeuw, door Nederlandse ogen bekeken: 'The rumble of Rotterdam'. De Europese titelstrijd in het halfzwaargewicht.

Het gevecht van jong tegen oud, zwart tegen blank en Amsterdam tegen Rotterdam. Op 15 november 1982 boksten Alex Blanchard en Rudi Koopmans tegen elkaar in een uitverkocht sportpaleis Ahoy.

Andere Tijden Sport blikt vanavond om 22.10 uur terug op het duel dat ook toen al op veel media-aandacht kon rekenen.

Bekvechten op televisie

Het contract werd live op televisie ondertekend in het programma van Mies Bouwman en daarbij schuwden de heren het verbale geweld niet: "Ik heb ondertekend, nu maar zien of hij nog durft," wijst Koopmans naar Blanchard. Waarop de Amsterdammer antwoordt: "Ik denk dat dit het laatste contract is dat hij ondertekent."

Mies Bouwman stookt het vuurtje verder op: "Jij hebt kille ogen zeg!" "Kille ogen? Nee hoor, ik heb een lief hart", antwoordt Blanchard.

Bomvol Ahoy

Maar de wedstrijd is niet op televisie te zien. Alleen de 10.000 toeschouwers in een uitverkocht Ahoy zijn getuige. Koopmans: "Ik had 100.000 gulden gevraagd aan de AVRO. Dat wilde de omroep niet betalen."

Het is misschien ook wel daarom dat de wedstrijd mythische proporties heeft gekregen. De oud-boksers worden er nog steeds aan herinnerd: "Het is mooi om te zien dat dat gevecht zo'n impact heeft gekregen, dat er dertig jaar later nog over gepraat wordt."

"Ik had 100.000 gulden gevraagd aan de AVRO. Dat wilde de omroep niet betalen.

Rudi Koopmans
Blanchard vs Koopmans: Nederland telt mee in het boksen

De boksers bereiden zich op eigen wijze voor. Koopmans wordt gesteund door de eigenaar van het Zuiderparkhotel in Rotterdam die speciaal voor de boksers een boksring heeft laten bouwen in zijn hotel.

Duister contacten

Blanchard traint in Amsterdam en wordt gedurende zijn carrière ondersteund door illustere namen als Klaas Bruinsma en latere Heinekenontvoerder Cor van Hout.

Hij kan er nu nog smakelijk over vertellen: "Ze kregen van mij een vrijkaart en ze vonden het echt leuk om mij te sponsoren. Dat ging om bedragen van 50.000 tot 100.000 gulden."

"Dat haalde ik op in het Amstel hotel waar Klaas Bruinsma op dat moment woonde, je dronk wat en dan ging je weer. Dat was hartstikke leuk."

Bruinsma en Van Hout kregen van mij een vrijkaart en ze vonden het echt leuk om mij te sponsoren.

Alx Blanchard over zijn toenmalig contact met de onderwereld
Onderwereld sponsorde bokser Blanchard

De wedstrijd

Rudi Koopmans is de sterkste van de twee. Hij verslaat Blanchard door een technische knock-out in de achtste ronde. Blanchard wijt zijn verlies aan het feit dat hij jong en overmoedig was.

"Ik trainde achteraf gezien helemaal niet goed. Ik sparde met iemand die qua boksen helemaal niet met Rudi Koopmans te vergelijken was. Ik lette niet op voeding, achteraf gezien heel amateuristisch allemaal", zei Blanchard.

Koopmans zag toen al in dat hij het voordeel van de ervaring had. "Ik was natuurlijk al even professional en ook mijn boksomgeving was veel professioneler. Ik zag toen al dat het er bij Blanchard amateuristisch aan toe ging. Ik zat vol zelfvertrouwen voor het gevecht."

"Later zie je de beelden en ja de eerste twee ronden is een beetje aftasten. De derde ronde kreeg ik een oogblessure dus ik dacht 'ik moet de versnelling maar een beetje hoger gooien' en toen werd hij minder."

Blanchard beaamt dat: "Ik ging met Rudi meeknokken en dat had ik nooit moeten doen. Ik ben een technische bokser maar dat lukte niet meer. Ik verzuurde en toen was het klaar."

Ik verzuurde en toen was het klaar.

Alex Blanchard

Zondag, 22.10 uur

De vierde zomeraflevering van Andere Tijden Sport is zondag vanaf 22.10 uur te zien op NPO 1 en NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl