NOS SportAangepast

Bolt en Gay winnen bij Diamond League in NYC

Bolt niet overtuigend tijdens Diamond League in New York

Bij de Diamond League-wedstrijden in New York heeft Usain Bolt de 200 meter gewonnen. De olympisch en wereldkampioen hield Zharnel Hughes van Anguilla maar net achter zich: 20,29 om 20,32 seconden.

Zeven jaar geleden liep de 28-jarige Bolt in New York zijn eerste wereldrecord: 9,72 op de 100 meter. Bij zijn terugkeer in het Icahn Stadium wilde de Jamaicaan onder de 20 seconden duiken, maar dat zat er door een tegenwind van 2,8 meter per seconde niet in.

Bolt (zijn wereldrecord staat op 19,19 seconden) liep eerder dit seizoen 20,20 en 20,13. Met zijn 20,29 bleef hij andermaal ver verwijderd van de beste seizoentijd, de 19,68 van Justin Gatlin van 30 mei.

Bolt koos er bewust voor de 100 meter te mijden in New York, omdat hij denkt nog niet de juiste vorm te hebben voor het koningsnummer op de sprint. In 2014 deed hij door blessures slechts mee aan drie wedstrijden.

Daarom werkt Bolt dit jaar rustig toe naar de WK atletiek in augustus. "In Peking zal ik er klaar voor zijn."

Gay wint

Zonder Bolt en Gatlin, die met 9,74 ook de beste seizoenstijd op de 100 meter in handen heeft, greep Tyson Gay de macht. De Amerikaan was in een tijd van 10,12 seconden nipt sneller dan Nesta Carter uit Jamaica (10,15) en Akani Simbine uit Zuid-Afrika (10,18).

Keston Bledman uit Trinidad en Tobago finishte eigenlijk als tweede, maar werd later gediskwalificeerd vanwege een valse start.

Gay had voorafgaand aan de race nog geen Diamond League-punten verzameld, maar stijgt door zijn overwinning naar de derde plaats. Daar staat hij met vier punten op gelijke hoogte met landgenoten Marvin Bracy en Michael Rogers. Justin Gatlin behoudt de leiding.

Rudisha maakt faam waar

Op de 800 meter liep David Rudisha, bij zijn eerste Diamond League-optreden van het seizoen, direct naar de zege. De olympisch kampioen, die niet meedeed in Doha, Rome en Birmingham, zat met zijn 1.43,58 maar 0,02 boven de beste tijd van het seizoen van Mohamed Aman.

Francena McCorory liep op de 400 meter wel naar de beste seizoentijd: met haar 49,86 was de 26-jarige Amerikaanse 0,09 sneller dan landgenote Sanya Richards begin mei in Kingston. McCorory had ook al gezegevierd in Doha en Rome.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl