Johan Cruijff
NOS Voetbal

'Tendentieus verhaal over Cruijff zonder nieuws'

Johan Cruijff blijft de gemoederen bezighouden. Volgens de Volkskrant zou hij Ajax als uithangbord gebruiken om er financieel van te profiteren. In het Sportforum op NPO Radio 1 werd zaterdagmiddag het opmerkelijke artikel onder de loep genomen.

Inzicht

Het artikel heeft sportjournalist Auke Kok ander inzicht gegeven. "Het idee wat Cruijff met Ajax doet lijkt niet alleen vanuit ideële overweging te zijn."

Volgens de Volkskrant is het eigen vermogen van de BV’s die op naam staan van Cruijff tussen 2011 en 2013 verdubbeld tot ruim vijf miljoen. Verder zouden tientallen medewerkers uit de jeugdopleiding van de club verplicht een opleiding volgen aan het Cruyff Institute.

"Tendentieus"

Simon Zwartkruis van Voetbal International vindt het artikel daarentegen geen compleet verhaal. "Het is een tendentieus verhaal. Met weinig nieuws. Dat de jeugdtrainers elke vrijdagochtend naar de Cruijff University gaan is oud nieuws. Het was een idee van Wim Jonk. Dus daar is bijvoorbeeld niets vreemds aan."

Zwartkruis is nieuwsgierig wat er de komende weken in de Arena gaat gebeuren. Zeker nu Tscheu la Ling is aangesteld als adviseur. "De problemen in het technische hart bij Ajax zijn nog niet opgelost. Ik ben benieuwd wat Marc Overmars gaat doen, zeker omdat steeds mensen hem op de vingers zullen gaan tikken."

Telegraaf

Mark Misérus van de Volkskrant, niet de auteur van het artikel: "Het artikel zit goed in elkaar. Want kijk bijvoorbeeld naar de rol van De Telegraaf als spreekbuis van Cruijff. Ik krijg daar een heel onprettig gevoel bij."

Frank de Boer hoeft niet over dit soort zaken na te denken. Hij laat zich niet in één kamp duwen.

Simon Zwartkruis

En wat is de rol van Frank de Boer in het geheel? "Hij laat zich niet in een kamp duwen", aldus Zwartkruis. "Dat zag je ook toen hij moest kiezen tussen Cruijff of Van Gaal. Hij bemoeit zich vooral met het eerste elftal, dus hoeft ook niet met dit soort zaken bezig te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl