NOS NieuwsAangepast

Station van Milaan lijkt wel een vluchtelingenkamp

'Ziekteverschijnselen uit derde wereld' op station Milaan

Hij is al twee jaar onderweg, een vluchteling uit de Syrische stad Aleppo. De 30-jarige man is een van de honderden migranten die na een gevaarlijke zeereis op het Centraal Station van Milaan bivakkeren.

Mannen, vrouwen en kinderen zijn gestrand op doorreis naar andere Europese landen. Met soms alleen een stuk folie als 'beddengoed' slapen de vluchtelingen in de statige stationshallen of buiten op straat.

Treinreizigers, onder wie bezoekers van de Expo 2015 elders in de stad, weten niet wat ze zien. "Het is een schrijnend tafereel", zegt correspondent Rop Zoutberg. "Er zijn kinderen bij die op kleedjes spelen die daar door vrijwilligers zijn neergelegd."

  • AFP
    Een jongen slaapt in de armen van zijn vader
  • AFP
    Ook veel vrouwen en kinderen slapen in het station
  • ANP
    Vluchtelingen in de stationshal
  • AFP
    Veel vluchtelingen zijn oververmoeid
  • AFP
    Vluchtelingen uit Eritrea wachten op eten
  • Rop Zoutberg
  • Rop Zoutberg

In Milaan komen al langer vluchtelingen aan op weg naar Noord-Europa. Aanvankelijk kon de stad ze nog tijdelijke opvang bieden, nu kan de gemeente de stroom vluchtelingen niet meer aan. Vrijwilligers delen eten uit en sinds gisteren staat een kleine mobiele kliniek bij het station, maar het is bij lange na niet genoeg.

De toestand begint onhoudbaar te worden. De vluchtelingen zijn vermoeid, hebben honger en sommigen zijn ziek. Deze maand zijn 108 gevallen van schurft geteld en er is zelfs sprake van malaria.

"Dat is niet zo merkwaardig gezien de onhygiënische omstandigheden", zegt Zoutberg. "De vluchtelingen moeten het doen met dekens en handdoeken die al door vele anderen zijn gebruikt."

Ze zijn door de zeereis getraumatiseerd en gedesoriënteerd. Sommigen weten gewoon niet waar ze zijn.

Correspondent Rop Zoutberg

De Syriër vertelde dat hij naar Duitsland wil. Hoe? Met de metro, zei hij tegen onze correspondent. Zoutberg: "De mensen zijn door de zeereis getraumatiseerd en gedesoriënteerd. Sommigen weten gewoon niet waar ze zijn."

Mensensmokkelaars helpen hen om de reis naar het noorden te vervolgen. De ervaring leert volgens Zoutberg dat ze uiteindelijk de grens ook over komen, ondanks controles. "Als ze de trein worden uitgezet nemen ze gewoon de volgende trein, of ze lopen verder langs het spoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl