Een logo van de Spelen in een metrostation in Baku
NOS Nieuws

Gebrek aan persvrijheid werpt schaduw over Europese Spelen

In Azerbeidzjan gaan vanmiddag voor de eerste keer de Europese Spelen van start. De Spelen in Baku zijn omstreden vanwege het beknotten van de persvrijheid en de onderdrukking van tegenstanders van het regime in Azerbeidzjan.

Verschillende journalisten en mensenrechtenorganisaties zijn niet welkom op de Europese Spelen, stelt Human Right Watch (HRW). "De Europese Spelen worden historisch om de verkeerde redenen", zegt directeur Rachel Denber. "Er is sprake van een atmosfeer die doet denken aan de onderdrukking uit het Sovjet-Unietijdperk." The Guardian claimt dat een journalist van de Britse krant de toegang tot het land is ontzegd.

HRW zegt dat er in het land tientallen criticasters van het regime gevangen zijn genomen.

Tot de nok toe gevuld

Het is onbekend of er in het land veel verzet is tegen de Europese Spelen, zegt correspondent David-Jan Godfroid in het NOS Radio 1 Journaal. "Azerbeidzjan was al niet zo'n vrij land en dat is er in aanloop naar de Spelen niet beter op geworden."

Maar het stadion zal vanmiddag tot de nok toe gevuld zitten, verzekert Godfroid. "En dat is niet omdat ze daartoe worden verplicht. Een deel van de bevolking vindt het prachtig allemaal."

Bij de openingsceremonie zullen veel Westerse leiders, zoals de Franse president Hollande en bondskanselier Merkel, ontbreken. De Russische president Poetin zal wel aanwezig zijn. Vermoedelijk wil hij in Baku in gesprek met de Turkse president Erdogan. Rusland wil namelijk een gaspijpleiding via Turkije aanleggen.

Aan de Spelen in Azerbeidzjan doen 6000 atleten uit 50 Europese landen mee. De competitie eindigt op 28 juni.

Spelen niet naar Nederland

Sportbond NOC*NSF probeerde eerder dit jaar de Europese Spelen van 2019 naar Nederland halen. Dat lukte, maar het bid moesten worden teruggeven toen de overheden niet bereid bleken om de benodigde 57,5 miljoen euro te betalen. Minister Schippers noemde het voorstel van NOC*NSF 'onvoldoende'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl