Gezamenlijk Afrikaans leger tegen Boko Haram
NOS Nieuws

Leger van vijf landen bindt de strijd aan met Boko Haram

Vijf Afrikaanse landen zetten een gezamenlijk leger op om de islamitische terreurbeweging Boko Haram aan te pakken. Dat is besloten op een top die was georganiseerd door de nieuwe Nigeriaanse president, Muhammadu Buhari.

Nigeria krijgt de leiding over het leger. De andere landen die meedoen zijn Tsjaad, Niger, Benin en Kameroen. De thuisbasis van het leger komt in de hoofdstad van Tsjaad, N'djamena.

"Het is niet nieuw dat deze landen samenwerken in de strijd tegen Boko Haram, maar het is nu geformaliseerd", zegt correspondent Koert Lindijer. "Wat nieuw is, is dat nu bepaald is welk land het leger leidt en waar het hoofdkantoor is." Het ondertekenen van het samenwerkingsverband betekent ook dat een eventuele financiering van de Verenigde Naties tot de mogelijkheden behoort.

Campagnebelofte

Buhari is sinds twee weken president van Nigeria en heeft in die periode al een paar keer van zich laten horen. Vorig weekend bezocht hij de G7-top in Duitsland. Hij vroeg de zeven grootste industrielanden daar om Nigeria economisch te ondersteunen en om hulp in de strijd tegen terreur.

De strijd tegen Boko Haram was een belangrijke campagnebelofte van Buhari. Lindijer: "Het lijkt erop dat hij nu duidelijk wil maken: 'Ik ben de leider van een wereldmacht. We hebben een veiligheidsprobleem, maar dat gaan we nu aanpakken'."

De terreur van Boko Haram heeft duizenden mensen het leven gekost. Honderden mensen zijn ontvoerd en miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl