Strauss-Kahn onderweg naar de rechtbank, op 11 februari
NOS Nieuws

De DSK-zaak, hoe zat het ook alweer?

Dominique Strauss-Kahn hoort vandaag of hij schuldig is aan souteneurschap. De voormalig topman van het Internationaal Montair Fonds moet voorkomen omdat hij ervan wordt verdacht vrouwen te hebben aangezet tot prostitutie. De aanklager heeft vrijspraak voor hem geëist, omdat hij vindt dat er onvoldoende bewijs is. Het is nu de vraag of de rechter de eis overneemt.

DSK heeft tijdens het proces, dat inmiddels bekendstaat als de Carlton-affaire, toegegeven dat hij heeft deelgenomen aan seksfeestjes, maar altijd volgehouden dat hij niet wist dat het om prostituees ging. "Ik daag u uit het verschil te zien tussen een naakte prostituee en een naakte vrouw", zei zijn advocaat tijdens het proces.

Alle betrokkenen hebben aangegeven dat zij DSK niets over betalingen hebben verteld tijdens de ruige seksfeesten in Parijs, Washington en New York. Strauss-Kahn zag de feestjes vooral als verzetje voor zijn drukke bestaan als directeur van het IMF, zei hij.

Dertien andere verdachten

Volgens correspondent Ron Linker is de kans klein dat DSK veroordeeld wordt. Wel denkt hij dat de getuigenissen die de oud IMF-directeur heeft afgelegd, schadelijk kunnen zijn voor de dertien andere verdachten in deze zaak.

"De getuigenissen maken duidelijk dat er wel degelijk een prostitutienetwerk was", zegt Linker. "Strauss-Kahn was misschien niet de leider, maar de verantwoordelijken worden mogelijk wel veroordeeld door de getuigenissen."

De Carlton-affaire: hoe zat het ook alweer?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl