16-jarige bekent WikiLeaks-aanval

MasterCard.com was 10 uur lang onbereikbaar»
MasterCard.com was 10 uur lang onbereikbaar NOS

Een 16-jarige Nederlandse jongen heeft bekend dat hij betrokken is geweest bij de aanval op de website van onder meer creditcardmaatschappij MasterCard. De politie arresteerde hem woensdagnacht in Den Haag.

De website van MasterCard werd woensdag platgelegd door hackers en was een groot deel van de dag uit de lucht. In de loop van de avond bleek dat ze gebruikmaakten van een server in Haarlem. De Nationale Recherche startte meteen met een groot onderzoek.

MasterCard is één van de bedrijven die geen zaken meer wil doen met WikiLeaks, de klokkenluiderssite die geheime Amerikaanse documenten publiceert. Het betalingsverkeer van de creditcardmaatschappij is overigens niet in gevaar geweest.

Ook de websites van het Zweedse Openbaar Ministerie, de Zwitserse postbank, de creditcardmaatschappij Visa en de betalingssite Paypal waren slachtoffer van computeraanvallen.

Grotere groep

De cyberaanvallen zijn gepleegd door sympathisanten van WikiLeaks. Een groep met de naam Anonymous had vorige week al gedreigd met acties tegen bedrijven die geen zaken meer willen doen met WikiLeaks. De aanvallen zijn uitgevoerd onder de naam 'Operation Payback'.

Bij de jongen die is gearresteerd is beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. Hij maakt vermoedelijk deel uit van een grotere groep hackers. De politie sluit meer arrestaties daarom niet uit.

Deel deze pagina

Video

Nederlandse jongen bekent aanval op MasterCard

De Nationale Recherche heeft vannacht een zestienjarige jongen opgepakt die bekend heeft dat hij betrokken is bij de internetaanval... op MasterCard. De website van dat bedrijf was gisteren 10 uur lang onbereikbaar, na aanvallen die vanaf een Nederlandse server werden gecoordineerd.

Audio

  • 'Nederland heeft klimaat voor internetactivisme gekweekt' De jongen, die gisteren in Den Haag werd opgepakt in verband met de aanval op de website van Mastercard, is pas zestien jaar oud.... Door massaal bezoek van duizenden computers tegelijk raakte de site onbereikbaar. Wilbert de Vries, hoofdredacteur van Tweakers.net, licht toe.
  • 'Nederlandse jongen organiseerde waarschijnlijk MasterCard-aanvallen' De Nationale Recherche heeft vannacht een 16-jarige jongen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de internetaanval op... Mastercard en Paypal. Woordvoerder Wim de Bruin van het Landelijk Parket zegt dat hij waarschijnlijk zelfs de aanvallen mee-organiseerde.

Video en Audio

  • » Cream bassist Jack Bruce overleden Video Hij gold als een van de beste basgitaristen in de popmuziek, Jack Bruce. Hij werd wereldberoemd...25 okt 2014, 4008 keer afgespeeld
  • » Iraaks leger herovert stad bij Bagdad Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 5124 keer afgespeeld
  • » IS teruggedrongen in Irak Video Op sommige plaatsen in Irak worden de strijders van terreurgroep Islamitische Staat langzaam...25 okt 2014, 4143 keer afgespeeld

Meer video en audio