Het Olympisch Stadion in Bakoe, waar vrijdag de opening van de Europese Spelen is.
NOS Sport

Sportbonden verrast door besluit Europese Spelen

De afgelopen maanden viel er veel gemopper te beluisteren bij de Nederlandse sportbonden over het plan de tweede editie van de Europese Spelen in 2019 naar Nederland te halen. Nu minister Schippers van VWS vroegtijdig de goede bedoelingen van sportkoepel NOC*NSF heeft begraven, is er toch flinke verbazing bij de bonden te bespeuren over het handelen van de overheid.

Argumenten

"Het argument dat er te veel geld mee gemoeid is om het mogelijk te maken, lag er twee maanden geleden al", zegt Jan Kossen, directeur van zwembond KNZB. "Natuurlijk mag de overheid zelf een beslissing nemen. Daar heeft de sportwereld ook om gevraagd. Het besluit had echter ook al twee maanden geleden genomen kunnen worden. De argumenten zijn niet veranderd."

De zwembond maakte al vroegtijdig kritische kanttekeningen bij de plannen van NOC*NSF om de Europese Spelen over vier jaar naar Nederland te halen. Net als veel andere bonden, zoals de turnbond, de tafeltennisbond en de schermbond. De laatste twee bonden zagen tot hun grote ontzetting dat schermen en tafeltennis in 2019 niet tot het beoogde programma voor 2019 behoorden.

"Maar als je als sportbonden nagenoeg unaniem instemt met het plan, moet je achteraf niet zeuren. Dan ga je er met z'n allen vol voor. Terugkijken heeft dan eigenlijk geen zin", meent Ronald Kramer, voorzitter van de Nederlandse en Europese tafeltennisbond. "Er waren trouwens wel mogelijkheden om nog in het programma opgenomen te worden en ik had daar het volste vertrouwen in", vult hij aan.

Perplex

Kramer was woensdag, toen hij al in Bakoe zat voor de eerste editie van de Europese Spelen, perplex toen hij het besluit van minister Schippers vernam. "De precieze afweging en achtergronden ken ik nog niet, maar dit is slecht voor het imago van de Nederlandse sport. Ook internationaal gezien. Er waren kritische noten richting NOC*NSF in de afgelopen maanden, maar als de sportbonden unaniem achter zo'n plan gaan staan, moet je er ook werk van maken."

Merkwaardig

Kramer vindt vooral het moment waarop de beslissing genomen is merkwaardig. "Twee dagen voor de opening. Had dan op z'n minst gewacht tot een week na het evenement in Bakoe. Dan heb je ook een idee wat het voor evenement is geweest, hoe het evenement is gevallen bij iedereen en weeg die informatie dan af tegen je eigen plannen. Ik voel me gegeneerd hier in Bakoe. Dit is gewoon uiterst teleurstellend."

Frank Berteling, directeur van de Nederlandse Basketball Bond, vindt het moment waarop de beslissing van minister Schippers naar buiten komt ook vreemd. Basketbal is een van de sporten op het programma van Bakoe, met de nieuwe variant 3 tegen 3.

Boemerang

"Er was voor 2019 veel ruimte om creatief en vernieuwend met het programma om te gaan. Dan is dit dus een gemiste kans. Aan de voorkant was er kritiek van de bonden. Er had meer informatie mogen zijn. Nu was het zo: we gaan er samen voor. Bij de bonden komt dan zo'n brief van Schippers als een boemerang terug in het gezicht."

Kossen (zwembond) verwacht dat het met de imagoschade wel zal meevallen. "Ik maak me meer zorgen over de relatie NOC*NSF met VWS. Het zou goed zijn als de partijen op korte termijn eens goed met elkaar gaan praten. We moeten hier in elk geval van leren voor de toekomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl