Bewoners in de gezamenlijke ruimte van een serviceflat
NOS Nieuws

'Problemen met serviceflats niet zomaar opgelost'

Er is geen pasklare oplossing voor de problemen die bejaarde bewoners van serviceflats ondervinden in het gevecht met vastgoedondernemers die hun woningen goedkoop willen bemachtigen. Dat zegt minister Blok voor Wonen.

Ouderen en hun familie raken nogal eens in een strijd verwikkeld met projectontwikkelaars, met als inzet het bezit en de toekomst van de wooncomplexen. "De oplossing is niet eenvoudig en kan niet alleen maar uit Den Haag komen", zegt Blok, maar "er wordt wel aan gewerkt".

Machtspositie

Het kabinet wil dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. Veel serviceflats zijn verouderd en moeten worden gemoderniseerd. Vastgoedondernemers willen dat doen, maar zetten bij het aankopen van de woningen de bewoners soms onder druk om zo weinig mogelijk te hoeven betalen.

De Tweede Kamerfracties van de PvdA, SP, CDA en 50PLUS maken zich daar zorgen over. Niet alleen zouden vastgoedondernemers erop uit zijn hele complexen op te kopen om winst te maken met de nieuwbouw, ook proberen investeerders een meerderheid in de verenigingen van eigenaren (VVE's) te verwerven, zodat ze hun plannen kunnen opleggen aan de andere bewoners.

Minister Blok zei in het debat met de Kamer dat hij werkt aan een wetsvoorstel dat de positie van de VVE's zal versterken.

Overleg met corporaties

De PvdA wil dat het kabinet met corporaties gaat overleggen over de problemen. Blok zegde in het debat toe dat hij dat met de koepel van de corporaties wil doen.

Verder is er op 22 juni een gesprek met partijen die betrokken zijn bij de serviceflat Parwijk in Doorn, zei Blok. Daar zijn de problemen urgent.

Nederland telt nog ongeveer 360 seniorenflats. Ze werden gebouwd in de jaren 60 en 70 als alternatief voor de bejaardenhuizen. Het zijn gebouwen met zelfstandige appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen, zoals een restaurant, een winkel en een kapper. Senioren die een appartement bezitten, moeten lid zijn van de vereniging van eigenaren en betalen verplicht maandelijkse servicekosten. Dat houdt in dat als steeds meer woningen in een flat leeg staan, de kosten voor de resterende bewoners hoog oplopen.

Stille oorlog om verouderde serviceflats

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl