Minister Asscher van Sociale Zaken (links) en premier Rutte
NOS Nieuws

Kabinet gaat WW niet verder versoberen

Minister Asscher van Sociale Zaken ziet niets in het idee van het Centraal Planbureau om de WW, de Werkloosheidswet, stapsgewijs te verlagen om zo ouderen aan het werk te krijgen. Het idee is daarmee van de baan.

"Laat ik duidelijk zijn: de WW gaan we niet verder versoberen. Dat is ook niet de oplossing. Het is niet zo dat mensen niet willen, we moeten meer banen creëren. Daarom ook ons voornemen om kosten van werk te verlagen", zegt Asscher.

Het CPB pleit ervoor de WW-uitkering steeds verder te verlagen, naarmate iemand er langer in zit. Zo zouden mensen eerder geprikkeld worden om een nieuwe baan te accepteren. "Een genereus sociaal zekerheidsstelsel leidt tot meer langdurige werkloosheid", stelt het CPB.

Stuipen op het lijf

De vakbonden FNV en CNV vinden dat het CPB onnodig onrust zaait. "Dit jaagt mensen de stuipen op het lijf en dat is nergens voor nodig. Het CPB vraagt terecht aandacht voor de problemen van ouderen op de arbeidsmarkt, maar slaat vervolgens de plank mis met schijnoplossingen", zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen.

Per 1 juli gaat al een versoberde versie van de WW in, die vakbonden, werkgevers en het kabinet overeenkwamen in het sociaal akkoord. Mensen moeten na zes maanden lager betaald werk accepteren in plaats van na twaalf maanden. Daar staat tegenover dat mensen in de WW meer mogen bijverdienen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl