Het UWV in Rotterdam
NOS Nieuws

'WW van vangnet voor werklozen naar stimulans om te werken'

De Werkloosheidswet is altijd al een politiek beladen onderwerp geweest. Ook nu het CPB voorstelt om de WW-uitkeringen voor ouderen te verlagen, reageren de vakbonden fel.

"De WW is de afgelopen jaren van relatief ruime vergoeding en vangnet voor werklozen, verworden tot een minimale vergoeding en stimulans om mensen aan het werk te krijgen", zegt economieredacteur Peter van den Meerschaut. "De discussie is vaak: wat is nog een rechtvaardige prikkel om weer terug aan het werk te gaan?"

Stap voor stap

In 2013 werd afgesproken dat de duur van de WW gaat veranderen. Nu nog krijgen werklozen maximaal 38 maanden een uitkering. In de toekomst moet dat worden teruggebracht naar 2 jaar.

Die verandering gaat in een aantal stappen. Het begint in 2016; in 2019 is de maximale duur teruggebracht tot 24 maanden. Over een langere WW kunnen door werkgevers en vakbonden afspraken gemaakt worden in de cao, maar dat moeten ze dan wel uit eigen zak betalen.

Ook over de hoogte van de uitkering zijn afspraken gemaakt. Er geldt een maximum dagloon van 199,15 euro.

Links en rechts

Van den Meerschaut: "Linkse partijen en vakbonden vinden over het algemeen dat werklozen recht hebben op een vergoeding, omdat ze er eerder zelf voor hebben gewerkt en volgens de partijen niet door eigen toedoen zonder werk zitten."

"Werkgevers en de meer rechts georiënteerde politieke partijen maken zich sterk voor het activeren van werklozen, onder het mom van: Nederland is geen luilekkerland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl