Poetin en Renzi in het Russische paviljoen van de Expo in Milaan
NOS Nieuws

Poetin warm ontvangen bij Renzi en oude vriend Berlusconi

De Russische president Poetin is voor een tweedaags bezoek in Italië. Hij werd hartelijk begroet door premier Renzi, met wie hij het Russische paviljoen op de Expo in Milaan bezocht. Renzi sprak Poetin op een persconferentie aan met "dear president" en prees de Rus voor zijn inzet tegen internationaal terrorisme.

Renzi vroeg Poetin ook om hulp bij het beëindigen van de strijd in Libië. Die strijd heeft een grote stroom bootvluchtelingen naar Italië op gang gebracht. Renzi hoopt dat Rusland als permanent lid van de VN-Veiligheidsraad iets kan doen.

Kritiek op de Russische acties in Oekraïne was niet te horen. Renzi zei alleen dat hij en Poetin het erover eens zijn dat het vredesakkoord van Minsk moet worden uitgevoerd.

Limousine

Oekraïne kwam opnieuw ter sprake in het gesprek tussen de Russische president en paus Franciscus in het Vaticaan. Poetin arriveerde een uur te laat bij het pauselijk paleis in een verlengde limousine in een colonne van dertien auto's.

De paus drong bij Poetin aan op een "oprechte en grote inspanning" om vrede in Oekraïne te bewerkstelligen. De twee spraken 50 minuten met elkaar.

De VS had de paus gevraagd de Russische acties in Oekraïne te veroordelen, liet de Amerikaanse ambassadeur in het Vaticaan gisteren weten. De paus heeft tot nu toe alleen zorgen uitgesproken over het verlies van levens in Oekraïne, maar hij heeft geen kritiek op Rusland gegeven.

Na het bezoek aan de paus zou Poetin de avond doorbrengen met zijn oude vriend, ex-premier Silvio Berlusconi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl