NOS Nieuws

Hopi-indianen woedend over veiling van hun heilige beelden

Hopi-indianen boos over veiling in Parijs

Ze staan opgesteld in vitrines van het veilinghuis Drouot in Parijs. Voor iedereen te zien. En dat terwijl volgens de traditie van de Hopi-indianen alleen de leden van de stam deze beelden mogen bezitten. De indianenstam uit Arizona gelooft dat de beelden een fysieke belichaming zijn van hun voorouders. Ze worden gebruikt bij religieuze ceremonieën en dansen, om voorouderlijke geesten aan te roepen.

Maar voor het vijfde jaar op rij worden Kachina's, maskers en andere sacrale items van de Hopi, te koop aangeboden. In de VS is dat illegaal. De indianen denken dat de verkoop kan leiden tot onheil voor hun stam. Daarom willen ze de verkoop tegenhouden en de beelden terug hebben.

Niet illegaal

Volgens de eigenaar van het Franse veilinghuis Drouot is de verkoop niet illegaal. Veilingmeester Alain Leroy: "Het is legaal. En het is business. Dus wat is het probleem? De stam is gechoqueerd, ja. Maar iedereen heeft zijn eigen morele waarden." Een Franse rechter keurde de veilingen al meerdere malen goed.

Een Franse expert op het gebied van Noord-Amerikaanse oorspronkelijke kunst is ook verbaasd. "De veilingen zijn er al sinds ongeveer 2000. Waarom komen de Hopi nu pas met hun protest?" Maar de Hopi zeggen dat ze door hun isolement lange tijd niet op de hoogte waren van deze verkopen. De stam leeft in een afgelegen reservaat in het noordoosten van de staat Arizona.

Trauma

Een van de stamleden, Sam Tenakhongva, is nu zelf naar Parijs gevlogen in een laatste poging de veiling nog tegen te houden. "Veilinghuis Drouot kwetst onze mensen. Er is een emotioneel trauma. Deze heilige objecten zijn voor ons menselijk."

Het pleidooi van de Hopi heeft al jaren steun gekregen van diverse ngo's, van acteur Robert Redford en van Amerikaanse stamhoofden en leden van het Amerikaanse Congres. Zij hebben Amerikaanse autoriteiten gevraagd de veilingen in Parijs te stoppen, maar de wet biedt de VS daarvoor geen enkele mogelijkheid. En dus gaat de veiling in Parijs vandaag 'gewoon' door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl