Azerbeidzjaanse soldaten marcheren voor het olympisch dorp in Baku
NOS Nieuws

Azerbeidzjan weigert delegatie Amnesty na kritisch rapport

Azerbeidzjan heeft een delegatie van Amnesty International toelating geweigerd in aanloop naar de Europese Spelen, die aanstaande vrijdag beginnen. De mensenrechtenorganisatie had een persconferentie gepland om een kritisch rapport over het land te presenteren.

Gisteren kreeg Amnesty International echter te horen dat Azerbeidzjan "op dit moment niet in de positie is om de missie naar Bakoe te verwelkomen". Volgens de mensenrechtenorganisatie wil de Azerbeidzjaanse ambassade in Londen dat het bezoek wordt uitgesteld tot na de Europese Spelen.

"Azerbeidzjan wil dat de Spelen een kritiekloos feestje worden", zegt een woordvoerder van Amnesty International. "Ze hebben niet voor niets een aantal activisten op het vliegtuig gezet."

Vrijheid van meningsuiting

In het rapport Azerbaijan: the Repression Games beschrijft Amnesty International hoe journalisten, oppositieleden en activisten het afgelopen jaar zijn gearresteerd en gemarteld.

Geert Slot van het NOC*NSF zegt het te betreuren dat het zo slecht gesteld is met de vrijheid van meningsuiting in het land, maar wil daar geen consequenties aan verbinden. "Wij hanteren dezelfde lijn als de Nederlandse overheid. We willen de sport niet vooruit laten lopen op het innemen van een politiek standpunt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl