Berdien Stenberg met het album dat ze met James Last heeft opgenomen
NOS Nieuws

'Met zijn arrangementen maakte hij een echte Last-sound'

"Hij was een ontzettend aardige man. Pretentieloos en heel toegankelijk voor zijn fans en orkestleden." Zo typeert fluitiste Berdien Stenberg de vandaag overleden Duitse orkestleider James Last. "Maar hij was wel een perfectionist. Je moest het wel goed doen."

James Last treedt op met Berdien Stenberg

Stenberg werkte geregeld met Last samen. Ze brachten samen de plaat Flute Fiesta uit en gingen eind jaren tachtig twee maanden lang op tournee door Europa. "Van Ierland tot de Royal Albert Hall in Londen en van Denemarken tot Oostenrijk; we traden overal op."

De fluitist en orkestleider ontmoetten elkaar voor het eerst bij Last thuis, nadat ze door een directeur van platenmaatschappij Polygram met elkaar in contact waren gebracht. "Ik was natuurlijk liever naar hem in Florida gegaan, maar het werd zijn huis in Hamburg. James was onder de indruk van mijn fluitspel en ik sprak vloeiend Duits, dus dat zat goed."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Berdien Stenberg met het album dat ze met James Last heeft opgenomen

Golfbanen

Berdien Stenberg herinnert zich de samenwerking nog goed. "Ik was twee maanden van huis door die Europese tour. James boekte hotels in de buurt van golfbanen, want hij was een ontzettend goede golfer. De twintig vaste leden van zijn orkest golfden ook en mij werd dringend geadviseerd het ook te leren, want anders zat ik maar bij mijn hotel uit de neus te eten."

Volgens Stenberg was vooral de manier waarop Last arrangementen maakte knap. "Het was heel eigentijds wat hij met strijkers en koren deed. Hij had een heel eigen sound. De Last-sound."

Amicale man

Ook trompettist Jan Oosthof werkte veel samen met James Last. "De laatste keer was pas geleden nog, in april. Zijn gezondheid was al zwak, maar het bericht van zijn overlijden slaat toch in als een bom. Het was een amicale man en hij was erg goed voor zijn muzikanten", zei Oosthof op NPO Radio 1.

"Onze laatste tour was een zware van vijf en een halve week. Maar James was muzikant onder de muzikanten. Ik herinner me een trip van Münster naar Londen. Ik zei tegen James dat ik dacht dat hij wel met het vliegtuig zou gaan, maar hij wilde per se mee in de bus."

Ook Oosthof zegt dat Last een perfectionist was. "Als hij op het podium stond, had hij z'n werk al gedaan. Van de belichting tot de videoschermen, hij had overal de hand in."

James Last: muziek is mijn leven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl