De Kalverstraat in Amsterdam
NOS Nieuws

Tweede Kamer blij met CPB-voorspelling

Tweede Kamerleden zijn blij met de voorspelling van het CPB dat het herstel van de economie doorzet. Het planbureau verwacht voor dit jaar een groei van 2 procent, en voor volgend jaar van 2,1 procent.

"Dit zijn spectaculaire cijfers", zegt Mark Harbers van de VVD. "De economie groeit nog harder dan gedacht, het aantal banen neemt toe en het overheidstekort daalt nog sneller. Daarmee zit Nederland in de kopgroep van Europa. Alle seinen staan op groen: de bedrijfsinvesteringen nemen toe, de woningmarkt zit in de lift en consumenten besteden weer meer."

De VVD'er is "zeer tevreden" en prijst de inspanningen van het kabinet van de afgelopen jaren. Die hebben volgens hem duidelijk resultaat.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer sluit zich daarbij aan. "Er was moed voor nodig om noodzakelijke maatregelen te nemen, maar de aanpak van het kabinet heeft Nederland weer sterker gemaakt. De PvdA wil dat het kabinet het belastingstelsel in het teken zet van meer werk en inkomen voor iedereen. Daarvoor is nu ook voldoende ruimte op de begroting."

Dak repareren

Ook de oppositie is tevreden, maar waarschuwt het kabinet om nu snel met plannen voor een nieuw belastingstelsel. D66 zegt dat het raadzaam is om het dak te repareren nu de zon schijnt. Dat is volgens Kamerlid Wouter Koolmees de les die kan worden geleerd uit de crisis van de afgelopen jaren. "Niet vooruitschuiven, maar aanpakken. Dat is belangrijk voor meer banen en groei", zegt hij. "Laat de komende twee jaar niet verloren gaan."

GroenLinks waarschuwt dat er nu geen cadeautjes moeten worden uitgedeeld, maar dat een echte belastingherziening moet bijdragen aan meer duurzaamheid en minder ongelijkheid.

"Door de lasten op arbeid te verlagen, stimuleren we de arbeidsmarkt", zegt fractieleider Slob van de ChristenUnie. "Daarnaast moet het kabinet oog hebben voor de koopkracht van gezinnen en zorgbehoevenden."

Hij voegt daar nog aan toe dat nu het economisch beter gaat, de knop om moet bij de gaswinning in Groningen. "Dit is het moment voor een verregaande energietransitie. Dat doet ook recht aan de inwoners van Groningen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl