NOS Nieuws

Blinddaten met Nederlandse schrijvers

  • Jeroen Wollaars / NOS
    Nelleke Noordervliet
  • Jeroen Wollaars / NOS
    P.F. Thomése
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Adriaan van Dis
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Midas Dekkers
  • Jeroen Wollaars / NOS
    Adriaan van Dis

Door correspondent Jeroen Wollaars

Adriaan van Dis, Hanna Bervoets en Midas Dekkers: het zijn in Nederland bekende namen. Maar in Duitsland nog niet echt. En dat terwijl ons land volgend jaar centraal staat op de beroemde Frankfurter Buchmesse. Reden genoeg voor uitgeverij Atlas Contact om nu al een vliegtuig vol Nederlandse schrijvers naar Duitsland te vliegen, om te kijken of Duitse uitgeverijen hun boeken aan de man zouden willen brengen.

Het werd een middagje 'blinddaten' voor literatuurliefhebbers. Aan drie lange tafels in het Münchener restaurant Kismet zaten bekende Nederlandse schrijvers en de top van de Duitse uitgeefwereld.

Kismet is Turks voor 'lot' en precies dat probeerde de uitgeverij hier te bezegelen. Nog altijd zijn schrijvers als Cees Nooteboom, Harry Mulisch en Margriet de Moor geliefd in Duitsland.

Fine fleur

Maar er is meer, zegt directeur Mizzi van der Pluijm van Atlas Contact: "De fine fleur van de Nederlandse literatuur loopt hier rond, allemaal mensen die kansen hebben de opvolger te worden van die drie namen die iedereen in Duitsland al kent."

Veel schrijvers roemen de Duitse cultuur, die veel meer waardering zou hebben voor kunst dan de Nederlandse. P.F. Thomése: "Het is voor een schrijver toch thuiskomen, omdat het belang van literatuur hier toch nog hoog staat aangeschreven". Midas Dekkers: "Ik zat eens in een Duits tv-programma over boeken. Dat duurde drie uur. Dat was dodelijk, want mijn Duits is verschrikkelijk. Maar ze waren toch heel vriendelijk."

Toch is er niet alleen maar bewondering. "Ze zijn hier een beetje formeel, je moet een beetje schoppen om ze los te krijgen, maar dat vinden ze uiteindelijk ontzettend leuk", zegt Nelleke Noordervliet.

Opvolger?

Of de schrijvers die op bliksembezoek waren ook snel worden uitgegeven is maar de vraag. De hoofdredacteur van de grote Duitse uitgever C.H.Beck was eerlijk: "Ik ben opgegroeid met Nooteboom en Mulisch. Dat is voor mij de norm."

Op de vraag of hij tussen het Nederlandse bezoek een opvolger zag, bleef het lang stil en zei hij uiteindelijk: "Eerlijk gezegd? Niet echt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl