Team SCA bij de Kust van de Dood
NOS Sport

Oceaanzeilers passeren Kust van de Dood

De achtste etappe van de Volvo Ocean Race bevindt zich in een spannende fase. Niet alleen passeren de zeven zeilboten in ruw water de Kust van de Dood, ze stonden ook voor de keuze om via open zee het Franse Lorient te benaderen of dicht bij de kustlijn te blijven.

De vrouwenboot van Team SCA, met aan boord wachtleider Carolijn Brouwer, gaat aan de leiding. Op bijna acht nautische mijl volgt Team Vestas Wind.

Zeilers kunnen kiezen: open zee of langs de kust

Open zee of langs de kust?

De twee koplopers steken de Golf van Biskaje op open zee over. Achtervolgers Abu Dhabi Ocean Racing, Mapfre en Team Brunel hebben gekozen om dicht bij de kust van La Coruña te varen en daar meer wind te vangen. Ze lopen in, maar staan nog wel zo'n negen nautische mijl achter.

Team Alvimedica en Dongfeng Race Team sluiten de rijen. Op open zee. De verwachting is dat de finish van de voorlaatste etappe van de Volvo Ocean Race donderdagnacht is.

De Kust van de Dood

De noord-oost hoek van Spanje is een berucht gebied, waar veel schepen zijn gezonken. De Kust van de Dood strekt zich vanaf het noordwesten van Galicië tot het plaatsje Caion in noorden.

Het is een gebied dat volledig blootgesteld is aan de kracht van de Atlantische Oceaan. Als het stormt, wordt het ondiepe water verraderlijk. Bovendien liggen er veel rotsen in het water.

Omdat het een toeristische trekpleister is, zijn er altijd veel boten in het water. Dat maakt het voor de wedstrijdzeilers extra lastig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl