Jonge meisjes worden door de sharia-politie aangesproken op hun kleding
NOS Nieuws

Avondklok voor vrouwen in Banda Atjeh

Vrouwelijke inwoners van de Indonesische stad Banda Atjeh mogen na 23.00 uur 's avonds niet meer de deur uit. Met de avondklok wil de burgemeester het seksueel geweld tegen vrouwen verminderen. Maar critici vinden de regel discriminerend.

Burgemeester Illiza Sa'aduddin Djamal heeft de eigenaren van openbare gelegenheden verboden om laat op de avond nog vrouwen toe te laten. Het verbod geldt bijvoorbeeld voor restaurants, sportcentra en toeristische attracties. Als vrouwen daar toch naar toe willen, moeten ze hun man of een ander mannelijk familielid meenemen. Ook vrouwelijke werknemers zijn tijdens de avondklok niet langer welkom.

De nieuwe regel zit vooral de jeugd van Banda Atjeh dwars. "Op dit moment is er in de stad nog steeds een redelijk mild uitgaansverbod", zegt Azië-correspondent Michel Maas. "Veel jongeren hangen 's avonds met elkaar rond op straat, maar de sharia-politie zit ze dan wel voortdurend dwars. Die patrouilleren de hele nacht en jagen mensen de stuipen op het lijf."

Sharia

De nieuwe regel past in het beeld van een Atjeh dat steeds islamitischer wordt. Stukje bij beetje voert de lokale regering in de provincie regels en wetgeving uit de Sharia door.

In 2006 ging de nationale regering akkoord met een versie van de Sharia. Zo kon een vredesakkoord tot stand komen en kwam er een eind aan de separatistische oorlog. "Maar de stad gaat steeds verder met het doorvoeren van de islamitische wet", ziet Maas.

Saudi-Arabië

"Atjeh verandert langzaam in een soort Saudi-Arabië", zegt Maas, die de regio onlangs nog bezocht. "Je ziet er niemand meer van buiten Atjeh. Het wordt er steeds stiller en somberder. Voor vrouwen is het heel lastig om er nog een normaal leven te leiden."

Er komen steeds meer wetten bij die de vrijheid van de inwoners van de Atjeërs beperkt. Mensen die veroordeeld zijn voor gokken, overspel of het drinken van alcohol kunnen veroordeeld worden tot lijfstraffen. Homo's krijgen stokslagen als ze seks hebben met elkaar en vrouwen mogen niet meer wijdbeens op een scooter zitten. Maas: "Alleen de amazonezit mag nog. En strakke spijkerbroeken kunnen ook niet meer."

  • EPA
    De sharia-politie houdt twee vrouwen aan omdat ze te strakke jeans dragen.
  • EPA
    Jonge meisjes met strakke spijkerbroeken worden toegesproken door een sharia-agent.
  • EPA
    Jonge meisjes met strakke spijkerbroeken worden toegesproken door een sharia-agent.
  • EPA
    De sharia-politie houdt twee vrouwen aan omdat ze te strakke jeans dragen
  • EPA
    Jonge meisjes met strakke spijkerbroeken worden toegesproken door een sharia-agent.

Welkom

De nationale regering heeft moeite met de harde aanpak van Atjeh. "De landelijke overheid is helemaal niet blij met de houding van Atjeh", zegt Maas. "De vice-president bijvoorbeeld zet openlijk vraagtekens bij de avondklok. Maar omdat dat wel een regionale beslissing is, kan hij er niets tegen doen."

Ondanks de kritiek de nieuwe wetten en regelgeving, is een groot deel van de bevolking er wel blij mee.

"Er zijn veel Atjeërs die de Sharia goed vinden", vertelt Maas. "Je ziet het ook aan hoe ze reageren als vrouwen de wet niet naleven. Sommigen vallen vrouwen in strakke spijkerbroeken aan. Ze verknippen de broek en dwingen ze een rok aan te trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl