NOS Nieuws

Eerste wrakstuk Baltic Ace geborgen

Eerste wrakstuk Baltic Ace aangekomen in Vlaardingen

In Vlaardingen is het eerste wrakstuk van de Baltic Ace gearriveerd. Het schip, geladen met 1400 nieuwe auto's, verging in december 2012 voor de kust van Zeeland. Daarbij verdronken 11 bemanningsleden, van wie er nog steeds drie vermist zijn.

Na een botsing met een containerschip zonk de Baltic Ace vrijwel direct naar een diepte van 36 meter. Het wrak ligt midden in een van de drukst bevaren internationale scheepvaartroutes van de Noordzee en hindert een vlotte en veilige doorvaart voor de 16.000 schepen die hier jaarlijks richting Rotterdam varen. Ook vormen de stookolie en de ruim 1400 auto’s aan boord van het scheepswrak een bedreiging voor het milieu.

  • Tanja Braun / NOS
    Het eerste gedeelte van het wrak van de Baltic Ace is geborgen
  • Tanja Braun / NOS
    De delen worden bij Vlaardingen aan wal gebracht

Duikers

Tijdens de bergingsoperatie werd eerst de stookolie uit het schip gepompt. Daarna werd de Baltic Ace door duikers in acht stukken gezaagd. Die stukken worden een voor een opgetakeld en op een enorm ponton naar Vlaardingen gebracht.

Daar wordt het schip uit elkaar gehaald. Alle herbruikbare onderdelen worden gerecycled. Ook de auto's die het schip vervoerde worden zoveel mogelijk gerecycled. Wat niet bruikbaar is wordt tot afval verwerkt.

Eind dit jaar moet de berging zijn afgerond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl