In het laboratorium van Innatoss worden tests uitgevoerd op Q-koorts
NOS Nieuws

VS wil Q-koortsvaccin ontwikkelen met Nederlandse hulp

Het Amerikaanse ministerie van Defensie investeert 4,5 miljoen euro in het ontwikkelen van een nieuw vaccin tegen Q-koorts. Daarvoor heeft het de hulp ingeroepen van het Nederlandse laboratorium Innatoss uit Oss.

Dat laboratorium heeft een systeem ontwikkeld waarmee de besmetting van Q-koorts beter kan worden gemeten. "Wij kunnen constateren of iemand Q-koorts heeft of heeft gehad", zei directeur Anja Garritsen van het laboratorium op NPO Radio 1. Ook kan het bedrijf op basis van bloedmonsters zien wat een goede en slechte reactie is op de koorts. Dat is waardevolle informatie die het Amerikaanse ministerie van Defensie graag wil hebben.

Volgens Garritsen is het Amerikaanse ministerie bang dat terroristen de bacterie gebruiken als biologisch wapen. Daarnaast worden veel Amerikaanse militairen uitgezonden naar het Midden-Oosten, waar Q-koorts relatief veel voorkomt. In dat gebied komen veel geiten voor, die de bacterie kunnen overdragen op mensen.

Herpen

Vorig jaar heeft Innatoss 1500 mensen uit de Brabantse plaats Herpen getest op Q-koorts. Die test is waardevol voor de Amerikanen, omdat het uniek is dat er in een klein gebied grote verschillen zitten in de ziekteverschijnselen.

"Sommige mensen hebben de bacterie opgelopen en hebben daar goed op gereageerd. Een paar mensen hebben juist weer de ernstige variant opgelopen: chronische Q-koorts. Daarnaast is er een grote groep waarbij de bacterie niet meer actief lijkt te zijn, maar die nog steeds erg veel last hebben van restverschijnselen", volgens Garritsen.

Medicijn

Het zal volgens de directeur van het laboratorium nog jaren duren voordat er een vaccin is tegen Q-koorts. Ze verwacht dat er over drie jaar op dieren kan worden getest.

In Nederland zijn tot nu toe volgens een officiële telling 25 mensen overleden aan Q-koorts. Nieuwsuur meldde in april dat dit aantal waarschijnlijk twee tot drie keer hoger ligt. Artsen zouden volgens Stichting Qsupport de ziekte niet herkennen en erkennen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl