Gaelle Enganamouit viert haar tweede doelpunt op het WK tegen Ecuador

Kameroen haalt uit tegen Ecuador

Kameroen is het WK voetbal voor vrouwen begonnen met een 6-0 overwinning tegen Ecuador. De helft van de doelpunten werd gemaakt uit een strafschop.

Beide landen maakten hun debuut op het WK, maar het werd geen wedstrijd waar ze in Ecuador met veel plezier op terug zullen kijken. Het ging een half uur goed voor de Zuid-Amerikaansen, voordat drie doelpunten in elf minuten de wedstrijd beslisten.

Madelaine Ngono Mani maakte de eerste WK-treffer ooit voor Kameroen, waarna Gaelle Enganamouit vier minuten later de score verdubbelde met haar eerste doelpunt. Ecuador kreeg geen grip op Kameroense spitsen en dat leidde vlak voor rust tot een penalty, die onberispelijk werd binnengeschoten door Christine Manie.

In de tweede helft hoefde Kameroen zich nog amper in te spannen, zeker na de rode kaart voor Ligia Moreira in de 66ste minuut wegens een overtreding op een doorgebroken Enganamouit. Kameroen liep daarna simpel uit naar 6-0 door doelpunten van Enganamouit (intikker), Gabrielle Aboudi Onguene (strafschop) en opnieuw Enganamouit (strafschop).

Titelverdediger begint moeizaam aan WK

Japan heeft de eerste stap naar titelprolongatie gezet door met 1-0 te winnen van Zwitserland, dat voor het eerst meedoet aan het WK.

De eindstand stond al na een half uur spelen op het bord, nadat Aya Miyama een strafschop had benut. Japan had opvallend veel moeite met de Zwitsers, die in de slotseconden van de wedstrijd nog een grote kans op de gelijkmaker kregen; het schot van Ramona Bachmann was net te hoog.

WK voetbal vrouwen: Japan - Zwitserland

VS wint van Australië

Ook de verliezend finalist van het vorige WK, de Verenigde Staten, begon het WK met een overwinning. De tweevoudig wereldkampioen won met 3-1 van Australië.

Megan Rapinoe opende na twaalf minuten de score namens de VS met een van richting veranderd schot. Australië, dat in 25 wedstrijden nog nooit won van de VS, kwam voor rust op gelijke hoogte door een doelpunt van Lisa De Vanne, bezig aan haar honderdste interland.

De 'Matildas' gaven goed partij, maar moesten halverwege de tweede helft toch weer hun meerdere erkennen in de VS. Eerst stormde Sydney Leroux op links het strafschopgebied in en legde terug op de vrijgelaten Christen Press. Tien minuten voor tijd gooide Rapinoe met haar tweede treffer de wedstrijd definitief op slot.