Leila Zerrougui, de speciale VN-gezant voor de kinderrechten
NOS Nieuws

VN hekelt schenden kinderrechten door Israël en Hamas

De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek op Israël en Hamas, omdat vorig jaar veel kinderen het slachtoffer zijn geworden van het Gaza-conflict. Daarmee zijn de kinderrechten ernstig geschonden, staat in een rapport, maar de twee komen niet op de zwarte lijst van partijen die in tijden van oorlog en conflict bewust kinderrechten schenden.

Het rapport is opgesteld door de speciale kinderrechtengezant van de VN, de Algerijnse Leila Zerrougui. Vooral Israël krijgt er in haar rapport van langs. "De ongekende en onacceptabele impact op kinderen in 2014 leidt tot grote zorgen over de vraag in hoeverre Israël internationaal humanitair recht naleeft", schrijft ze.

Zerrougui adviseerde secretaris-generaal Ban Ki-moon om zowel Israël als Hamas op de zwarte lijst te zetten, maar dat ging de VN-chef te ver. Wel noemt hij het aantal van honderden gedode en gewonde kinderen tijdens de Gaza-oorlog van 2014 onaanvaardbaar. Het besluit van Ban om Israël en Hamas van de lijst te houden wordt ongebruikelijk genoemd, maar anderen wijzen op grote verdeeldheid over de kwestie binnen de VN.

Beschamend

De Israëlische ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, is blij met het besluit van Ban. "Israël hoort niet op die beschamende lijst met organisaties als Islamitische Staat, al-Qaida en de Taliban."

Die organisaties maken zich volgens de VN wel schuldig aan het systematisch doden, martelen, verminken, rekruteren en seksueel misbruiken van kinderen. Ook landen als Afghanistan, Irak, Syrië en Sudan worden genoemd.

Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook in antwoord op raket-aanvallen van Hamas kwamen volgens de VN vorig jaar zomer meer dan 2100 voornamelijk Palestijnse burgers om het leven, onder wie 540 kinderen. Aan Israëlische kant sneuvelden 67 militairen en werden zes burgers door Palestijnse raketten gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl