NOS Schaatsen

Schouten verwacht hoger niveau op massastart

  • AFP
    Irene Schouten leidt tijdens de massastart bij de WB-wedstrijden in Obihiro

"Dit is geweldig nieuws", zegt Irene Schouten op het besluit van het IOC om de massastart op te nemen in het olympisch programma. Op de Spelen van Pyeongchang in 2018 wordt er voor het eerst gestreden om de medailles.

"Hoewel ik wist dat er een beslissing zat aan te komen, komt dit wel een beetje als een verrassing", aldus de 22-jarige Nederlands en wereldkampioene massastart.

De massastart werd in 2011/2012 voor het eerst opgenomen in de wereldbeker. Vanaf 2013 is er ook een officiële Nederlandse titel te verdienen en afgelopen seizoen beleefde de massastart zijn vuurdoop bij de WK afstanden. Schouten werd Nederlandse kampioene in 2013, 2014 en 2015 en eiste in februari de wereldtitel op.

Hoger niveau

"Ik verwacht wel dat het niveau nog hoger wordt nu bekend is geworden dat het olympisch is. Veel marathonrijders en inlineskaters zien nu kans om op de Spelen uit te komen", zegt de geboren Andijkse. "Ik ben nu wel de beste van Nederland, maar het wordt straks wel moeilijker."

Het is nog onduidelijk onder welke voorwaarden de schaatswedstrijd zal worden verreden. Zo is het nog niet bekend hoeveel schaatsers elk land mag afvaardigen.

"Voor Nederland is het het beste als er straks twee rijders per land mogen starten. Dan hebben we meer kans op goud, want voor Nederland rijden er altijd twee goede schaatsers mee. Bij Canada is dat bijvoorbeeld anders, waar je met Ivanie Blondin maar één topper hebt. Met één rijder per land zou het wel eerlijker voor iedereen zijn, maar om de wedstrijd mooier te maken is het leuker om met twee rijders per land te rijden."

3.000 meter

Schouten won de laatste jaren veel als marathonschaatsster en inlineskatester, maar ze wil zich de komende jaren nog meer op de langebaan richten. "De marathon wordt voor mij een training voor de massastart. En ik hoop me ook te plaatsen voor de 3.000 meter."

Schouten gaat dit doen in een nieuwe omgeving. Ze rijdt komend seizoen voor Team Clafis, de ploeg van trainer Jillert Anema. "Ik denk bij mijn nieuwe ploeg nog veel te kunnen leren. Ik train met de top van de mannen. Er zit heel veel ervaring in deze ploeg. En Jillert gaat natuurlijk ook al even mee."

De oogst van Schouten en Stroetinga

NaamNederlands kampioenWereldkampioen
Irene Schouten2013, 2014, 20152015
Arjan Stroetinga2013, 2014, 20152015

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl