NOS Nieuws

Agent VS geschorst na fors geweld bij tienerfeestje

Agent belaagt kinderen na zwembadfeestje

Een politieagent in Texas is geschorst nadat er videobeelden waren verschenen waarop is te zien hoe hij een 14-jarig zwart meisje tegen de grond houdt en later zijn pistool op andere kinderen richt.

Vrijdagavond was er een zwembadfeestje in het plaatsje McKinney, 40 kilometer ten noorden van Dallas. Volgens een verklaring van de politie werden daar meerdere vechtende tieners aangetroffen die daar niet woonden en ook niet naar huis wilden gaan.

Geen reden

Op een video van ruim 7 minuten is te zien dat rennende agenten eisen dat de kinderen op de grond gaan liggen. Een tiener wordt hardhandig in de boeien geslagen terwijl een meisje agressief tegen de grond wordt geslagen. Huilend roept ze om haar moeder.

Als de andere kinderen het meisje te hulp willen schieten, trekt de agent kort zijn wapen. Volgens de maker van de video was er geen reden voor de politie om zo tekeer te gaan.

Ongelijkheid

Een van de tieners vertelde The Huffington Post dat een blanke vrouw racistische opmerkingen had gemaakt tijdens het feestje. Later zou er ruzie zijn uitgebroken. "Blanke ouders waren boos dat een groep zwarte kinderen die hier niet wonen hier wel aan het zwemmen waren", zei de jongen die alles filmde.

Dit weekend hield de politie een persconferentie, waar ook zwarte bewoners bij waren. Ze spraken zich uit tegen de ongelijkheid in hun wijk. De politie onderzoekt het incident.

Het afgelopen jaar zijn de spanningen tussen zwarte Amerikanen en de vaak overwegend blanke politiemacht toegenomen. Er is vooral woede over de mate van geweld dat door sommige agenten wordt gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl