Helft van vermogen Endstra naar Staat
De helft van de waarde van het vastgoedconcern van de vermoorde zakenman Willem Endstra gaat naar de Staat. Het gaat om vorderingen, vastgoed en geld ter waarde van veertig miljoen euro.
Na de moord op Endstra in 2004 is gebleken dat het concern niet alleen legale inkomsten had. Er liepen ook grote criminele geldstromen door het bedrijf. Endstra heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan witwassen, zegt het Openbaar Ministerie.
Alle medewerking
Het OM zegt na de dood van Endstra alle medewerking van de verantwoordelijken te hebben gekregen bij het onderzoek naar de financiële handel en wandel van het concern. Bij dat onderzoek waren ook een extern accountantskantoor en de Belastingdienst betrokken.
"Zowel voor ons, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst, maar ook voor het concern was het belangrijk dat de zaak kon worden afgedaan zonder een strafrechtelijk onderzoek en zonder strafproces. Dat betekent dat het bedrijf ook voluit heeft meegewerkt om tot deze transactie te komen", zei woordvoerder Wim de Bruin van het OM op NPO Radio 1.
Hij zegt dat het ingewikkeld was om vast te stellen welk deel van het vermogen van het bedrijf was besmet door criminaliteit. "Er was eigenlijk helemaal geen administratie van." Toen de waarde van alles eenmaal vaststond moest er een akkoord worden bereikt over de overdracht. Dat is "een aantal dagen geleden" gelukt.
Bankier van de onderwereld
Willem Endstra was een Amsterdamse vastgoedmagnaat die op 17 mei 2004 werd doodgeschoten bij zijn kantoor aan de Apollolaan in de hoofdstad. Hij had veel contacten in het criminele milieu; zijn bijnaam was 'bankier van de onderwereld'.
Er is niet alleen onderzoek gedaan naar de moord op Endstra en zijn financiële belangen, maar ook naar afpersing van de zakenman en anderen in zijn omgeving. Dat heeft geleid tot de veroordeling van onder meer topcrimineel Willem Holleeder.