Metropole Orkest tijdens een optreden in Paradiso
NOS Nieuws

'Behoud Metropole Orkest goed voor land en wereld'

Directeur Marc Altink van het Metropole Orkest is blij en opgelucht nu minister Bussemaker extra geld uittrekt voor cultuur. Dat betekent namelijk dat het Metropole Orkest weer meer subsidie kan krijgen.

Staatssecretaris Zijlstra besloot in eerste instantie de subsidie voor het orkest helemaal te schrappen. Later werd besloten dat het orkest tot 2017 nog de helft van het oude bedrag aan subsidie zou krijgen.

"Het glas bleek halfvol", zegt Altink. "We stonden op de nominatie om helemaal te verdwijnen, maar we zijn voor de helft overeind gebleven. En hoe! Het orkest leeft eigenlijk als nooit tevoren."

Extra geld gaat onder meer naar het Metropole Orkest

Door de helft

Volgens Altink hebben de muzikanten van het orkest een groot offer moeten brengen. "Alle contracten zijn teruggebracht naar vijftig procent. En dat was omdat de subsidie door de helft ging."

Over het veranderende cultuurbeleid wil Altink geen uitspraken doen. "Ik ben heel blij dat het bestaansrecht van het orkest op deze manier weer wordt erkend door het ministerie. Het Metropole Orkest is een uniek orkest. Het is het enige pop- en jazzorkest ter wereld en het speelt op het allerhoogste niveau."

Strijdlust

Het toekennen van de subsidie toont volgens Altink aan dat Nederland vooroploopt in de orkestrale pop- en jazzmuziek. "Het is goed voor het land en zelfs de wereld dat het Metropole Orkest behouden blijft. Het is fijn te weten dat de minister vindt dat wij een plekje in de basisstructuur verdienen."

"Het orkest heeft veel meegemaakt de afgelopen jaren", zegt Altink. "We balanceerden tussen hoop en vrees, maar hebben de goede moed nooit verloren. In dat opzicht hebben we onze strijdlust wel getoond. Naar het zich laat aanzien betaalt dat zich nu uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl