'Naakte toeristen maakten de Maleisische geesten boos'

Toeristen in hun nakie hebben Maleisische geesten boos gemaakt en daardoor is een berg op Borneo getroffen door een aardbeving. Dat heeft de overheid van Maleisië gezegd. Doordat de toeristen zich volgens de vicepremier van de getroffen deelstaat respectloos hebben gedragen, lieten de geesten van voorouders de aarde twee dagen geleden trillen. Met 5.9 op de schaal van Richter.

Een paar dagen voor de aardbeving poseerde een groep toeristen, onder wie ook twee Nederlandse toeristen zouden zijn, naakt op de heilige berg Kinabalu. Dat leek ze leuk voor wat foto's. Maar de vicepremier kan er minder hard om lachen en zegt dat er zelfs een ritueel voor nodig is om de voorouders weer te kalmeren.

  • Facebook Tamankinabalu
  • Facebook Tamankinabalu

"Het maakt niet uit of anderen dit geloven of niet, het is waar wij in geloven. Toen de aardbeving plaatsvond, was het alsof ons geloof werd bevestigd door onze voorouders", zei de vicepremier op een persconferentie. "De Kinabalu is een heilige berg en daar moeten we niet te licht over denken", zei hij tegen een Maleisische krant.

Vicepremier Tan Sri Joseph Pairin Kitingan van de deelstaat Sabah

Zestien doden

Door de aardbeving op de berg Kinabalu kwam een grote groep bergbeklimmers vast te zitten. Het aantal doden als gevolg van die beving is inmiddels opgelopen tot zestien. Negen lichamen werden eerder al met een helikopter afgevoerd, twee werden naar beneden gedragen en nu zijn er nog vijf lichamen gevonden. Twee mensen worden nog vermist.

  • The Star Online
    Gestrande bergbeklimmers op de berg Kinabalu
  • Charlene Dmp
    Gestrande bergbeklimmers op Mount Kinabalu
  • AFP
    Reddingswerkers rusten even uit aan de voet van de Kinabalu

Het merendeel van de bergbeklimmers in het gebied wist in het donker de weg terug te vinden naar de bewoonde wereld, ook al hielden sommigen er botbreuken aan over. Eentje raakte in coma.

Deel artikel: