NOS Sport

Brouwer kritisch over vrouwenboot in Ocean Race

  • Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race
    Team Mapfre vaart onder de Ponte 25 de Abril in Lissabon
  • Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race
    Team SCA vaart langs het Padrão dos Descobrimentos, monument voor ontdekkingsreizigers
  • Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race
    De boten verlaten de haven in Lissabon
  • Ricardo Pinto/Volvo Ocean Race
    Team Brunel bij de start van de achtste etappe van Lissabon naar Lorient
  • Team Vestas Wind
    Team Vestas Wind maakte zijn rentree in Lissabo
  • Ainhoa Sanchez/Volvo Ocean Race
    Team Alvimedica en Mapfre liggen dicht bij elkaar

De achtste etappe van de Volvo Ocean Race is gestart. In de één na laatste etappe varen de boten van Lissabon naar Lorient, een korte race van ongeveer twee à drie dagen. De Nederlandse boot Team Brunel verdedigt een tweede plaats in het tussenklassement.

Voor het eerst sinds november liggen er weer zeven boten in het water. Team Vestas Wind, dat na de tweede etappe met materiaalpech moest afhaken, maakt namelijk weer deel uit van de vloot. In het klassement is Vestas al lang veroordeeld tot de zevende en laatste plaats.

Teleurstellend

De vrouwen van Team SCA doet het net iets beter, ze staan zesde. Dat is voor SCA-wachtleider Carolijn Brouwer teleurstellend.

"Misschien had ik persoonlijk te hoge verwachtingen. Ik had stiekem gehoopt dat anderhalf jaar voorbereiding het gebrek aan ervaring dat wij vrouwen hebben meer zou compenseren. We hebben alles gedaan wat we konden doen."

Bij de havenwedstrijden hebben we laten zien dat we niet onder doen voor de mannen.

Carolijn Brouwer over de vrouwenboot Team SCA

Ranglijst

Toch laat de zesde plaats op de ranglijst zien dat 'alles' niet voldoende was voor de winst. "In het begin maakten we basisfouten", zegt Brouwer. "Zoals navigatiefouten of zeilwissels en bepaalde manoeuvres die veel te lang duurden. Nu gaat het om details. De eerste etappe lagen we 200 mijl achter, in de zevende maar 7 mijl."

De Nederlandse weet ook precies waar de verbeterpunten liggen van haar team. "We kunnen het een week lang volhouden en dan verandert het weer of de zeeslag. Het schakelen doen we te langzaam. Het niveau ligt enorm hoog. Bij de havenwedstrijden hebben we laten zien dat we niet onder doen voor de mannen."

Als we het met ons achten hadden moeten doen, zou je ons kunnen opvegen.

Carolijn Brouwer over de drie extra vrouwen aan boord

Mannen vs vrouwen

Volgens de 41-jarige Brouwer heeft het niets te maken met een fysiek verschil tussen mannen en vrouwen bij het zeilen. "Het hielp wel dat we drie extra vrouwen aan boord hadden", vertelt ze. "Maar het heeft z'n voor- en nadelen."

"Wat die jongens met acht man moeten doen, is ongelooflijk. Daar hebben wij dus twaalf mensen voor. Wij tillen met z'n vijven een zeil op, zij met z'n drieën."

Wat is dan het nadeel? "Je loopt elkaar constant in de weg. Bij alle hens aan dek liggen er vijf te slapen die zich dan allemaal tegelijk moeten aankleden. Dan is het meteen een kippenhok daar beneden. Maar als we het met ons achten hadden moeten doen, zou je ons kunnen opvegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl