Blatter Zuma
NOS Voetbal

'Marokko won stemming over WK 2010'

Niet Zuid-Afrika, maar Marokko had het WK in 2010 moeten organiseren. De Noord-Afrikaanse kandidaat zou de stemming tijdens het FIFA-congres met twee stemmen verschil hebben gewonnen.

Dat beweert Ismail Bhamjee, voormalig lid van het uitvoerend comité van de FIFA, in 2010 tegen twee undercoverjournalisten van de Britse krant The Sunday Times. Van het interview werden heimelijk opnamen gemaakt, die vandaag door de krant opnieuw zijn vrijgegeven.

Veertien tegen tien

Op 15 mei 2004 stemden de 24 leden van het uitvoerend comité van de FIFA in Zürich over de toewijzing van het WK in 2010. Eerder was al besloten dat het toernooi aan een Afrikaans land zou toevallen. De keuze viel op Zuid-Afrika, dat veertien stemmen zou hebben ontvangen. Marokko moest het doen met tien stemmen.

Bhamjee, afkomstig uit Botswana, bestrijdt die officiële lezing: "We spraken met iedereen, wie stemde voor wie. We zijn allemaal collega's, immers. Toen kwamen we er achter dat Marokko met twee stemmen verschil had gewonnen."

FIFA negeerde onderzoek

Hard bewijs voor manipulatie heeft Bhamjee niet. Hij erkent dat leden mogelijk anders gestemd hebben, dan ze later deden voorkomen. Ook Bhamjee is niet van onbesproken gedrag. Hij werd na het WK van 2006 geschorst door de FIFA vanwege het illegaal doorverkopen van WK-tickets.

The Sunday Times overhandigde de onthullingen al in oktober 2010 aan de inmiddels opgestapte voorzitter Sepp Blatter, maar die schoof het onderzoek terzijde.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

'Warner at van twee walletjes'

Volgens Bhamjee zou Jack Warner, destijds vice-voorzitter van de FIFA, van twee walletjes hebben gegeten. "Ik weet dat Marokko veel geld gaf aan Warner, de voorzitter van de Concacaf. Ik denk dat hij meer dan een miljoen heeft gekregen. Maar op het laatste moment dumpte hij ze voor Zuid-Afrika."

Warner werd vorige week op Trinidad aangehouden in het FBI-onderzoek naar corruptie bij de FIFA. Warner zou tien miljoen euro hebben ontvangen van het Zuid-Afrikaanse organisatiecomité. Over de verklaringen die Warner heeft afgelegd, kwamen vandaag nieuwe details naar buiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl