Oranjevrouwen beginnen WK met kleine zege

WK voetbal vrouwen: Nederland-Nieuw-Zeeland

Het Nederlands vrouwenelftal is het WK in Canada prima begonnen. De formatie van bondscoach Roger Reijners versloeg Nieuw-Zeeland in Edmonton met 1-0.

Aanvankelijk had Oranje moeite met het fysieke spel van de opponente. Keepster Loes Geurts ondervond die kracht aan den lijve toen ze op hardhandige wijze over de doellijn werd gewerkt. Ook Petra Hogewoning en Lieke Martens moesten een keer door de verzorger opgelapt worden.

Aan de bal was Oranje voor rust echter beter en Martens leverde daarvoor na een half uur het bewijs. De 22-jarige middenveldster legde op 18 meter van het doel aan en krulde de bal met een prachtige trap binnen.

Dreigend

Tot aan de rust had Nederland de regie stevig in handen, maar erna waren de rollen omgedraaid. Oranje werd op de eigen helft vastgezet en de 'Football Ferns' oogden dreigend, overigens zonder echt grote kansen te creëren.

Nieuw-Zeeland kreeg een reeks corners waarbij het aanvalsplan leek te zijn de kleine keepster Geurts (1,68 meter) zoveel mogelijk in de weg te lopen. De ervaren en betrouwbare sluitpost stond echter paraat.

Aanvallend stelde het spel van Oranje weinig meer voor. Balbezit was schaars en kortstondig en kansen op een counter werden slecht uitgespeeld. Bij de tegenstander was de pijp echter ook leeg, waardoor Nederland uiteindelijk vrij eenvoudig overeind bleef.