President Park op de quarantaine-afdeling in het National Medical Center in Seoul
NOS Nieuws

Opnieuw MERS-dode in Zuid-Korea, meer besmettingen

In Zuid-Korea heeft het MERS-virus (Middle East Respiratory Syndrome) een vijfde leven geëist. Ook zijn er veertien nieuwe besmettingen vastgesteld, waarmee het totaal aantal mensen in dit land dat met het MERS-virus is besmet op 64 komt.

De uitbraak is de grootste buiten het Midden-Oosten. De meest recente dode is een 75-jarige man. Hij heeft het virus waarschijnlijk opgelopen op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis waar ook iemand met MERS werd behandeld. Mogelijk hebben zeventien mensen in datzelfde ziekenhuis het virus opgelopen.

Het MERS-virus veroorzaakt ernstige luchtweginfecties. Vooral voor mensen met een slechte gezondheid kan MERS dodelijk zijn. Meer dan een op de drie besmette personen overlijdt aan de ziekte.

Kritiek

Sinds het vaststellen van de eerste besmetting van een Zuid-Koreaan met het MERS-virus op 20 mei is er veel kritiek geweest op de Koreaanse autoriteiten. Zij zouden te weinig hebben gedaan om verdere besmetting te voorkomen.

Die kritiek lijkt effect te hebben gehad. De overheid heeft de namen vrijgegeven van 24 ziekenhuizen en medische centra waar besmettingen plaatsvonden of die door MERS-patiënten zijn bezocht.

Bijna 2000 mensen zijn nu in quarantaine geplaatst, waaronder alle 105 bewoners van een dorp in het zuidwesten van het land. De autoriteiten traceren bovendien doorlopend de mobiele telefoons van alle mensen in quarantaine om er zeker van te zijn dat zij thuis blijven.

Sinds de uitbraak zijn al meer dan duizend scholen gesloten en hebben duizenden toeristen een bezoek aan het land afgezegd.

Het treinstation van Seoel wordt gedesinfecteerd om verspreiding van het MERS-virus te voorkomen

MERS werd in 2012 voor het eerst bij mensen aangetroffen in Saudi-Arabië. Het veroorzaakt hoge koorts en ademhalingsproblemen en is vermoedelijk overgebracht door kamelen. Vanuit Saudi-Arabië verspreidde het virus zich vervolgens naar andere landen in het Midden-Oosten.

Het virus is verwant aan het SARS-virus waaraan in 2002 en 2003 wereldwijd 800 mensen overleden. MERS is volgens experts nog gevaarlijker omdat het overlijdensrisico groter is. Er bestaat geen vaccin dat de infectie voorkomt of geneest.

Van de ruim 1200 bekende besmettingen, het overgrote deel op het Arabische schiereiland, overleed tot nu 38 procent van alle patiënten. Vergeleken met SARS lijkt dit virus echter minder gemakkelijk van persoon op persoon over te springen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl