'Verwacht dat Oranje de poulefase gaat overleven'

  • Pro Shots
    Het Nederlands vrouwenelftal op de training

Daphne Koster is niet met Oranje afgereisd naar Canada voor deelname aan het WK voor vrouwen. Toch is de recordinternational helemaal in de ban van het mondiale toernooi, waar Nederland voor het eerst aanwezig is. Bij de NOS doet ze deze weken de analyses. In de aanloop naar het eerste groepsduel van Oranje met Nieuw-Zeeland beantwoordt Koster vijf vragen.

Je werd niet geselecteerd voor het WK. Wat voor gevoel heb je daar nu bij?

"Vroeger ervoer ik het WK als een groot toernooi, waar ik graag bij had willen zijn. Het was ook mijn ambitie naar Canada te gaan en dat is niet gelukt. Verder ervaar ik het dus net als voorgaande jaren. Maar ik wil niet meer te veel terugkijken. Ik ga het op de voet volgen en hoop dat Oranje het goed gaat doen, waardoor het vrouwenvoetbal in Nederland gaat groeien. Ik heb bewust geen contact met de speelsters gezocht, omdat ze in een proces zitten en ik daar niet tussen wil zitten."

Daphne Koster over missen WK

Wat kunnen we verwachten van Nieuw-Zeeland, de eerste tegenstander?

"Ik ken de ploeg nog uit mijn tijd als international. Het is een team dat heel opportunistisch en op karakter speelt, vol energie en met veel strijd. Tactisch gezien is het niet altijd even hoogstaand. Ik verwacht dat Oranje en Nieuw-Zeeland redelijk gelijkwaardig zullen zijn."

"Canada is in de groep van Nederland de favoriet en met China en Nieuw-Zeeland gaat Oranje naar mijn idee strijden om de tweede plaats."

Daphne Koster

Hoe erg leeft het WK al in Nederland?

"Als je de kranten openslaat, lees je er nu wel het nodige over. Ik word er ook over aangesproken en ik merk dat het echt begint te leven. Op een bijeenkomst van oud-internationals ging het over niets anders. Het nadeel is dat de tijdstippen van Oranje niet echt voordelig zijn. Maar ik verwacht dat het pas echt gaat leven als we de poule doorkomen."

"Alles zal afhangen van de prestaties. In Canada leeft het enorm, want er zijn al zo’n anderhalf miljoen kaarten verkocht. Er wordt een aantal dubbele wedstrijden gespeeld, in hetzelfde stadion met een uur tussen de twee duels. Ik denk ook dat de kijkcijfers verbroken zullen worden."

2009: Nederland verliest halve finale op EK voetbal

In hoeverre mogen we waarde hechten aan de voorbereidingswedstrijden tegen Estland (7-0) en Zweden (1-2)?

"Aan de wedstrijd tegen Estland mogen we absoluut geen conclusies verbinden. Dat was echt geen tegenstand en was misschien goed voor het moraal. Zweden is een topland, dat behoort tot de wereldtop. Dat was een nuttige oefenwedstrijd waarin de puntjes op de i konden worden gezet. In de tweede helft had Oranje het toen moeilijk en de verbeterpunten konden worden meegenomen."

Wat mogen we van Oranje verwachten? En wie is de titelfavoriet?

"Aan uitslagen waag ik me niet, maar ik verwacht dat Oranje de poulefase gaat overleven. Van de 24 ploegen gaan er 16 door naar de achtste finales. Dus als je één keer wint, ben je eigenlijk al zo goed als zeker van de volgende ronde. Het gaat er alleen om waar je als beste nummer drie uitkomt. Je moet toplanden als Duitsland en Japan zien te ontlopen. Verder behoren ook Frankrijk en de Verenigde Staten, op wie ik mijn geld zou zetten, tot de kanshebbers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl