Een replica van het Franse fregat Hermione is aangekomen in de haven van Yorktown. De Hermione bracht in 1781 generaal La Fayette naar Amerika om te vechten tegen de Britten
NOS Nieuws

Het Franse schip dat de VS hielp onafhankelijk te worden

Vuurwerk in de lucht en honderden mensen aan de kant. Veel belangstelling was er, voor het achttiende-eeuwse Franse fregat L’Hermione. In Yorktown in de Amerikaanse staat Virginia werd het schip in stijl ontvangen. De bemanning liet daarop ook van zich horen; onderweg naar de kade werden meerdere keren de kanonnen afgevuurd.

L’Hermione is bijzonder omdat het een belangrijke rol heeft gespeeld in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. In 1780 voer de Franse generaal La Fayette met L’Hermione vanuit Rochefort naar Boston. Onder het bevel van graaf Lapérouse was het fregat betrokken bij verschillende zeeslagen voor de Amerikaanse kust.

Dankzij die steun van Frankrijk lukte het de Verenigde Staten uiteindelijk om de Britten in het nauw te drijven. In 1781 werd de onafhankelijkheid afgedwongen.

  • AP
    Het schip vertrok half april uit de Franse havenstad Rochefort en is inmiddels aangekomen in Yorktown
  • AP
    De voorkant van het schip
  • AP
    Onderweg naar de kade vuurde het schip kanonnen af
  • AFP
    Ook de bemanning was gekleed in achttiende-eeuwse kledij
  • AP
    De achterkant van het schip
  • AP
    Ook de bemanning was gekleed in achttiende-eeuwse kledij
  • AFP
    Aan de kant werd het schip in stijl ontvangen. Veel bezoekers waren achttiende-eeuws gekleed
  • AFP
    Aan de kant werd het schip in stijl ontvangen. Veel bezoekers waren achttiende-eeuws gekleed

Het schip dat nu aan de kade ligt in Yorktown is een replica. Het origineel overleefde de oorlog en keerde terug naar Frankrijk, maar strandde daar in 1793 op een rotspartij tijdens een nieuw gevecht tegen de Britten.

De echte L’Hermione werd in de achttiende eeuw gebouwd in zes maanden tijd. Heel wat sneller dan de bouw van de replica, die bijna twintig jaar duurde.

De aankomst in Yorktown is het begin van een tocht langs de Amerikaanse oostkust. Het schip stopt op twaalf plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Amerikaanse Revolutie, zoals Philadelphia en Boston.

Op 4 juli, op Onafhankelijkheidsdag, zal de L’Hermione in New York aanmeren en deelnemen aan de jaarlijkse parade van schepen.

In augustus vaart het schip terug naar de Franse havenstad Rochefort. De burgemeester van Rochefort hoopt dat het schip daar blijft, als een toeristische attractie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl