Het Nederlands elftal debuteert tijdens het WK voetbal voor vrouwen in Canada
NOS Voetbal

WK voetbal vrouwen, voor nachtdieren én ochtendmensen

Het was een regelrechte hit in 1988. In februari gaven Koos Postema en Harmen Siezen twee weken lang kleur aan de ochtend met hun olympische ontbijtshows. Niet iedereen zag Jan Ykema live sensationeel tweede worden op de 500 meter of Yvonne van Gennip drie keer goud winnen. Het tijdsverschil met Canada was namelijk veel mensen te gortig.

Dat tijdsverschil is onveranderd. Dus vindt het zevende wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen vooral plaats in de Nederlandse nacht. Wie toch niets wil missen van het debuut van Oranje op het WK, zit opnieuw goed bij de NOS.

Alle wedstrijden van de Nederlandse voetbalsters zijn live te zien op televisie (NPO 3) en via de stream op NOS.nl. En 's ochtends is op NOS.nl een lange samenvatting te zien van de gespeelde wedstrijd. Ontbijten met topsport kan dus gewoon. Net als in 1988.

Vanavond begint het

Direct na de Champions League-finale tussen FC Barcelona en Juventus schakelen we van Berlijn naar het Canadese Edmonton voor de openingswedstrijd van het WK voetbal voor vrouwen.

Gastland Canada neemt het daarin op tegen China. De Chinese vrouwen hopen op een herhaling van het succes van 1999 toen ze in de finale pas na penalty's capituleerden tegen de Verenigde Staten. Canada wil het in eigen land beter doen dan de derde plaats van 2003. De fans geloven in ieder geval in een stunt: alle 52.000 beschikbare stoelen zullen vanavond bezet zijn.

Daarna is het tijd voor Oranje. De ploeg van Roger Reijners neemt het op tegen Nieuw-Zeeland. Dat is vernuft tegen kracht, voetbal tegen loopvermogen, maar ook debutant tegen routine. Kan Nederland de eerste horde nemen?

Daphne Koster toch bij WK

Vanuit Hilversum zal Daphne Koster de verrichtingen van het Nederlands elftal onder de loep nemen. Zelf speelde ze 139 interlands, maar desondanks werd ze door bondscoach Reijners buiten de WK-selectie gelaten. Koster zal bij de eerste wedstrijd van Nederland de analyse verzorgen. Het commentaar bij de wedstrijden in Canada wordt gegeven door Frank Snoeks.

Ook op NPO Radio 1 zal uitgebreid aandacht besteed worden aan de verrichtingen van Oranje.

Spoorboekje Nederlandse tijd (NPO 3 en NOS.nl)

Zaterdag 6 juni, 23.45 uur: Canada - China

Zondag 7 juni, 02.45 uur: Nederland - Nieuw-Zeeland

Donderdag 11 juni, 23.45 uur: Nederland - China

Dinsdag 16 juni, 01.15 uur: Nederland - Canada

Maandag 6 juli, 00.45 uur: Finale

* Als Nederland zich plaatst voor de knock-outfase, dan zullen alle duels van Oranje live uitgezonden worden. De finale op 6 juli zal ook te zien bij de NOS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl