Bootvluchtelingen op de Middellandse Zee
NOS Nieuws

Rode Kruis opent giro 7244 voor bootvluchtelingen

Het Nederlandse Rode Kruis gaat geld inzamelen voor humanitaire hulp aan bootvluchtelingen in het Middellandse Zeegebied. Om de meest noodzakelijke, levensreddende hulp te kunnen bieden, is de komende maanden circa 3 miljoen euro nodig, denkt de hulporganisatie.

Mensen die vanuit Afrika de oversteek naar Europa wagen, zijn er bij aankomst vaak slecht aan toe, omdat ze meestal dagenlang niet gegeten hebben. "Ze hebben daarom dringend medische hulp, water en voedsel, onderdak en kleding nodig", zegt Rode Kruis-woordvoerder Merlijn Stoffels.

Zee rustiger

Het Italiaanse Rode Kruis denkt dat vluchtelingenstroom de komende tijd alleen maar zal toenemen, omdat de zee in de zomer rustiger is en het weer stabieler. Dan durven meer mensen de oversteek aan.

Eind deze maand verwacht het Italiaanse Rode Kruis al door de voorraad hulpgoederen heen te zijn. De Nederlandse tak heeft uit de eigen reserve 20.000 euro uitgetrokken, maar volgens Stoffels is er meer geld nodig.

Daarom opent het Nederlandse Rode Kruis vandaag giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 007 244). "Het is uniek dat we dit doen voor een doel in Europa, maar het geeft aan hoe groot het drama is. De bootvluchtelingen zijn vaak zwaar getraumatiseerd en we moeten voorkomen dat de vluchtelingen trauma op trauma krijgen."

Het Rode Kruis heeft ook geld nodig voor het voorkomen van ziektes zoals ebola als gevolg van besmettingen door migranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl