NOS Nieuws

Kabinet: cultuur bij NS verziekt

De cultuur binnen de Nederlandse Spoorwegen is ernstig verziekt. Niet alleen directeur Huges heeft zich schuldig gemaakt aan fout gedrag. De misstanden en het verkeerd gedrag zijn breed door de organisatie verspreid, constateert minister Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief is uitermate kritisch over de NS. Dijsselbloem spreekt van "een zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen" en een "te beperkte reflectie op de positie van de NS in het OV-stelsel in Nederland."

In de brief staat dat de NS met grote tegenzin en tegenwerking de wettelijke verplichtingen heeft uitgevoerd.

​Er is een zwak ontwikkeld normbesef en beoordelingsvermogen en te beperkte reflectie op de positie van de NS in het OV-stelsel in Nederland

Minister Dijsselbloem over de NS

Het kabinet eist dat er op korte termijn maatregelen worden genomen bij de NS. De Nederlandse staat is voor honderd procent eigenaar.

Dijsselbloem noemt de problemen "buitengewoon zuur" voor de NS-medewerkers "die dag en nacht hun best doen om de reizigers snel en veilig te vervoeren.

Vertrouwen weg

Vrijdagmiddag stapte NS-topman Huges per direct op, nadat de minister en de raad van commissarissen het vertrouwen in hem hadden opgezegd.

Huges blijkt betrokken bij onrechtmatigheden bij een aanbesteding in Limburg en heeft onjuiste verklaringen afgelegd. "Het vertrouwen is weg", aldus de minister.

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de NS en het vertrek van Huges. Regeringspartij VVD wil een extern onafhankelijk onderzoek naar de cultuur binnen het bedrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl