Het transformatorhuisje waar de explosie was
NOS Nieuws

2 doden en meer dan 100 gewonden bij explosie Turkije

In de Oost-Turkse stad Diyarbakir zijn bij een verkiezingsbijeenkomst van de linkse Koerdische partij HDP twee doden en meer dan honderd gewonden gevallen.

Er was een explosie bij een transformatorhuisje. Volgens de Turkse autoriteiten staat nog niet vast dat het een aanslag was. President Erdogan noemde de ontploffing wel een provocatie die de vrede ondermijnt in aanloop naar de verkiezingen van zondag.

Voorzitter van de HDP Selahattin Demirtas roept zijn stemmers op om kalm te blijven. "We weten niet wat de explosie heeft veroorzaakt", zegt hij. "Het zet aan tot denken dat dit zo dicht op de verkiezingen gebeurt."

Op foto's is te zien dat de deur van het transformatorhuisje naar binnen is geblazen. Dat wijst erop dat de explosie niet in het huisje was.

Explosie bij verkiezingsrally Turkije

Belangrijke rol

De HDP speelt een belangrijke rol bij de parlementsverkiezingen van zondag. De kans bestaat dat de Koerdische partij de kiesdrempel van 10 procent gaat halen. Als dat lukt, kost dat de regeringspartij AKP veel zetels. De HDP zweeft in de peilingen rond de 10 procent van de stemmen.

In aanloop naar de verkiezingen van overmorgen zijn er verscheidene aanslagen geweest. "Geweld bij de verkiezingen is heel ongewoon in Turkije", zegt onze correspondent in Turkije Lucas Waagmeester. Vorige maand gingen twee bommen af bij HDP-partijkantoren in Adana en Mersin. Ook zijn er schietpartijen geweest bij kantoren van andere partijen.

Het is niet duidelijk wie er achter het geweld zit. "In Turkije is veel spanning", zegt Waagmeester. "President Erdogan stelt zich steeds autocratischer op. Dat stuit op weerstand en roept emotie op. De Koerdische partij wordt steeds meer mainstream. Ook daar hebben veel Turken moeite mee."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl