NOS Nieuws

Aardbeving Maleisië maakt slachtoffers onder bergsporters

Beelden van de beving

Een aardbeving in de Maleisische deelstaat Sabah heeft slachtoffers gemaakt onder bergsporters. Zeker één vrouw is om het leven gekomen en twee andere vrouwen zijn zwaargewond geraakt, heeft een arts ter plaatse gezegd, meldt de krant The Strait Times. Er zijn ook berichten over vijf doden.

De vrouwen waren bezig aan de beklimming van een van de hoogste bergen van Zuidoost-Azië, de ruim 4000 meter hoge berg Kinabalu. Die ligt in het deel van Maleisië dat op het eiland Borneo ligt. Tijdens de aardbeving raakten de touwen waaraan de vrouwen hingen los en sloegen ze tegen de bergwand, zegt de arts.

Bergsporters vast

Zeker 100 bergsporters zitten bovenop de berg vast. Hun weg naar beneden is afgesneden door gevallen rotsblokken. Een van de klimmers zette foto's op sociale media. "We wachten op een helikopter die ons komt redden", schrijft ze.

Of dat ook gaat gebeuren, is niet zeker. "De berg is gehuld in dikke wolken en het waait ontzettend hard, waardoor helikopters er niet kunnen landen", zegt correspondent Michel Maas.

Mogelijk moet de groep er de nacht doorbrengen. Inmiddels is het avond in Maleisië. Een bestuurder van de deelstaat meldt dat reddingswerkers al klimmend onderweg zijn om voedsel, drinken en warme kleding naar de gestrande mensen te brengen.

Meer gewonden

Een flink aantal anderen is in veiligheid gebracht, meldt correspondent Michel Maas. "52 Klimmers die lager op de berg zaten, zijn erin geslaagd om zelf weer naar beneden te lopen en onder hen zijn ook gewonden: mensen met botbreuken en schaafwonden."

De berg is een populair gebied om te klimmen, zowel onder Maleisiërs als onder toeristen. Op dit moment zijn alle beklimmingen stilgelegd.

Schade

De beving had een kracht van 6 op de Schaal van Richter en het epicentrum lag ongeveer 54 kilometer van Sabahs hoofdstad Kota Kinabalu, meldt de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Ook in het gebied rondom de berg is de aardbeving vroeg in de ochtend gevoeld, maar de gevolgen vielen daar mee, al zijn er wel meldingen van kapotte wegen door gebarsten asfalt en kapotte ramen en gevels.

Juist bovenop de berg waren de gevolgen het grootst, omdat daar steenlawines ontstonden. Er is zelfs een deel van de markante top van de berg Kinabalu afgebroken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl