Een diabetespatiënt die zelf insuline spuit

'Genezing diabetes 1 dichtbij'

De kans is groot dat diabetes type 1 over een paar jaar te genezen is. De strijd tegen de ziekte is in een stroomversnelling geraakt na de ontdekking dat diabetespatiënten wel degelijk zelf nog insuline kunnen aanmaken. Tot voor kort ging de medische wereld ervan uit dat dat onmogelijk was.

Professor Bart Roep, internationaal vooraanstaand diabetesonderzoeker verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, spreekt van een doorbraak. "We weten nu dat het niet zo is dat het lichaam van diabetespatiënten geen insuline kan aanmaken, maar dat het lichaam dat niet wil."

Met dit inzicht is de bestrijding van diabetes nu gericht op het aanzetten van de alvleesklier tot het produceren van insuline. Dit kan bij mensen die al heel lang diabetespatiënt type 1 zijn, leiden tot het tegengaan van de ziekte en zelfs herstel. Maar ook zijn er zeer recent succesvolle resultaten geboekt met het inzetten van de nieuwe methode voor preventieve behandelingen. Deze wordt gegeven aan kinderen die aanleg hebben voor diabetes.

Nederland heeft ongeveer 900.000 diabetici. Zo'n 10 procent van hen heeft type 1. Het onderzoek naar een medicijn voor diabetes type 2 gaat een stuk trager. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat dit type diabetes ook gerelateerd is aan levensstijl.

We weten nu dat het niet zo is dat het lichaam van diabetespatiënten geen insuline kan aanmaken, maar het lichaam wil het niet

Professor Bart Roep, onderzoeker LUMC

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl