Van 200 kilo afval per jaar naar 22 kilo

Afvalvrij leven, kan dat? 100 gezinnen hebben dat 100 dagen geprobeerd. En wat blijkt: helemaal lukt niet, maar de gezinnen produceerden 90 procent minder afval dan nu gebruikelijk is. "Gemiddeld produceert iemand 200 kilo afval per jaar. Deze gezinnen brachten dat terug tot omgerekend 22 kilo", zegt Hans Groenhuis van afvalverwijderaar ROVA die het project opzette.

De huishoudens probeerden sinds 1 januari zo min mogelijk afval te produceren en zo veel mogelijk te scheiden. "We zijn uitermate tevreden met de resultaten. We hadden niet gedacht dat zoveel gezinnen zich zouden aanmelden en dat ze zover zouden komen."

Bewuster

De afvalvermindering komt vooral doordat mensen op een andere manier spullen in de winkel kochten. "In het verleden kocht je iets in de winkel, dat gebruikte je en daarna gooide je het weg. Nu kozen mensen in de winkel bijvoorbeeld alleen producten met een recyclebare verpakking."

We scheiden het afval na inzameling in een speciale fabriek.

Hans Groenhuis van ROVA over een nieuw afvalverwerkingssyteem

De winst zat hem vooral in de kleine dingen. Zo lieten mensen chips verpakt in plastic zakken links liggen en namen in plaats daarvan bijvoorbeeld noten en snoep mee die ze in een eigen bakje konden scheppen. Ook was er een vrouw die geen watjes meer gebruikte, maar een washandje om haar make-up te verwijderen. "Dat betekent dus helemaal geen afval", zegt een woordvoerder van ROVA.

De afvalverwijderaar heeft een boodschappentas vol met producten verzameld met verpakkingen die niet of deels gerecycled kunnen worden. Die bieden ze vandaag aan de producenten aan.

ROVA stelde een boodschappentas samen met producten met slecht recyclebare producten

Om te zorgen dat mensen landelijk minder afval produceren moeten meer producenten producten en verpakkingen maken die recyclebaar zijn, zegt Groenhuis. "Ook moeten overheid en gemeenten regels opstellen om dat voor elkaar te krijgen." Uiteindelijk moet er op elke verpakking staan waarvan die is gemaakt en hoe je het moet weggooien.

Drie bakken

De gemeente moet ook zorgen dat het vuil gescheiden wordt in maximaal drie bakken, waaronder de huidige groene container en de papierbak. Daarnaast moet er een container komen waar afval in kan dat door robots snel uit elkaar kan worden gehaald. Dat zijn vooral 'droge' spullen, zoals plastic en blikafval.

"We scheiden het afval daarna in een speciale fabriek", zegt Groenhuis. "Wat je dan nog overhoudt, wordt niet meer aan huis ingezameld. Dat breng je zelf weg naar een ondergronds afvalsysteem op vaste plekken in de woonwijk."

De universiteiten van Utrecht en Groningen hebben onderzocht of het haalbaar is het systeem landelijk in te voeren. "Het antwoord was ja, als je het maar goed faciliteert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl